Kleding, textiel en schoenen
Geef kleding, textiel en schoenen die u zelf niet meer draagt een tweede leven. Is het niet meer draagbaar of bruikbaar, dan kan het naar het milieupark en recyclen we de materialen. Versleten textiel is een grondstof voor nieuwe materialen en producten.
Huis-aan-huis
U kunt gedragen kleding en schoenen en gebruikt textiel aanbieden bij een van de huis-aan-huis-inzamelingen. Hiermee steunt u een goed doel. Deze inzamelingen vinden 4 keer per jaar plaats. U krijgt in uw brievenbus een plastic zak waarin u de kleding en schoenen kunt doen. Ook staat op de zak de datum van inzameling.
Milieupark
Kleding, textiel en schoenen die niet meer draagbaar of bruikbaar zijn, kunt u naar een milieupark brengen. Doe ze niet bij het restafval. Dat is beter voor het milieu én goed voor uw portemonnee.
Kringloop Zuid
Kleding, textiel en schoenen die in goede staat zijn, kunt u naar Kringloop Zuid brengen of gratis laten ophalen. Houd er rekening mee dat kleding, textiel en schoenen die versleten of in slechte staat zijn, geweigerd kunnen worden.
Kosten
Kleding, textiel en schoenen kunt u gratis inleveren. Zowel bij Kringloop Zuid, als op het milieupark of via de huis-aan-huis-inzamelingen.
Klacht of melding
Heeft u een vraag of opmerking? Geef dit door via de MijnGemeente app of neem contact met ons op.
-
Wel bij kleding, textiel en schoenen
Accessoires: riemen, tassen, (strop)dassen, hoeden en petten Beddengoed: lakens, dekens, slopen, dekbedhoezen Gordijnen, vitrage Handdoeken, theedoeken, tafellakens, servetten, washandjes Handschoenen Kleding (ook zwemkleding en ondergoed) Poetsdoeken, vodden en lappen Schoenen (per paar samengebonden) (schone) knuffels Sokken en kousen Niet bij kleding, textiel en schoenen
Waar wel?
Kleren met verf- of olievlekken Restafval Kussens en dekbedden Milieupark Matrassen Milieupark Natte kleding, textiel en schoenen Eerst laten drogen Vloerbedekking: matten, tapijt Milieupark Vulling van kussens, speelgoed, breigaren Restafval In de Milieu App vindt u een handige, uitgebreide afvalscheidingswijzer. Deze wel-/niet-lijst laat per afvalsoort zien waar het bij hoort.
-
Als u een stichting/instelling heeft en gedragen kleding, oude textiel en schoenen wilt gaan ophalen, heeft u daar toestemming voor nodig van de gemeente. U kunt daar een verzoek voor indienen via post [at] maastricht.nl (post[at]maastricht[dot]nl).
Uw stichting moet van algemeen belang zijn en een positieve beoordeling hebben van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) te Amsterdam. In uw e-mail ontvangen we graag de volgende informatie:
- waarom u kleding, textiel en schoenen wilt ophalen
- wat uw naam en adres zijn
- hoe de stichting heet
- welk doel de stichting heeft (statuten)
U kunt van 1 januari tot 1 juli van het lopende jaar uw aanvraag indienen voor kledinginzameling in het volgende jaar.
-
Van versleten of gescheurde kleding en linnengoed worden bijvoorbeeld poetslappen, isolatiemateriaal of vulling voor autostoelen gemaakt. Steeds vaker worden gerecyclede vezels in nieuwe stoffen verwerkt.
-
- Bied kleding, textiel en schoenen die nog gedragen kunnen worden droog en schoon aan.
- Meng kleding, textiel en schoenen niet met ander afval. Dan kunnen de kwaliteit en de mogelijkheden voor hergebruik minder worden.