Kleding, textiel en schoenen

Geef kleding, textiel en schoenen die u zelf niet meer draagt een tweede leven. Is het niet meer draagbaar of bruikbaar, dan kan het naar het milieupark en recyclen we de materialen. Versleten textiel is een grondstof voor nieuwe materialen en producten.

Huis-aan-huis

U kunt gedragen kleding en schoenen en gebruikt textiel aanbieden bij een van de huis-aan-huis-inzamelingen. Hiermee steunt u een goed doel. Deze inzamelingen vinden 4 keer per jaar plaats. U krijgt in uw brievenbus een plastic zak waarin u de kleding en schoenen kunt doen. Ook staat op de zak de datum van inzameling. 

Milieupark

Kleding, textiel en schoenen die niet meer draagbaar of bruikbaar zijn, kunt u naar een milieupark brengen. Doe ze niet bij het restafval. Dat is beter voor het milieu én goed voor uw portemonnee.

Kringloop Zuid

Kleding, textiel en schoenen die in goede staat zijn, kunt u naar Kringloop Zuid brengen of gratis laten ophalen. Houd er rekening mee dat kleding, textiel en schoenen die versleten of in slechte staat zijn, geweigerd kunnen worden.

Kosten

Kleding, textiel en schoenen kunt u gratis inleveren. Zowel bij Kringloop Zuid, als op het milieupark of via de huis-aan-huis-inzamelingen. 

Klacht of melding

Heeft u een vraag of opmerking? Geef dit door via de MijnGemeente app of neem contact met ons op.

 • Wel bij kleding, textiel en schoenen
  Accessoires: riemen, tassen, (strop)dassen, hoeden en petten
  Beddengoed: lakens, dekens, slopen, dekbedhoezen
  Gordijnen, vitrage
  Handdoeken, theedoeken, tafellakens, servetten, washandjes
  Handschoenen
  Kleding (ook zwemkleding en ondergoed)
  Poetsdoeken, vodden en lappen
  Schoenen (per paar samengebonden)
  (schone) knuffels
  Sokken en kousen
  Niet bij kleding, textiel en schoenen
  Waar wel?
  Kleren met verf- of olievlekken Restafval
  Kussens en dekbedden Milieupark
  Matrassen Milieupark
  Natte kleding, textiel en schoenen Eerst laten drogen
  Vloerbedekking: matten, tapijt Milieupark
  Vulling van kussens, speelgoed, breigaren Restafval

  In de Milieu App vindt u een handige, uitgebreide afvalscheidingswijzer. Deze wel-/niet-lijst laat per afvalsoort zien waar het bij hoort. 

 • Als u een stichting/instelling heeft en gedragen kleding, oude textiel en schoenen wilt gaan ophalen, heeft u daar toestemming voor nodig van de gemeente. U kunt daar een verzoek voor indienen via post [at] maastricht.nl (post[at]maastricht[dot]nl).

  Uw stichting moet van algemeen belang zijn en een positieve beoordeling hebben van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) te Amsterdam. In uw e-mail ontvangen we graag de volgende informatie:

  • waarom u kleding, textiel en schoenen wilt ophalen
  • wat uw naam en adres zijn
  • hoe de stichting heet
  • welk doel de stichting heeft (statuten)

  U kunt van 1 januari tot 1 juli van het lopende jaar uw aanvraag indienen voor kledinginzameling in het volgende jaar.

 • Van versleten of gescheurde kleding en linnengoed worden bijvoorbeeld poetslappen, isolatiemateriaal of vulling voor autostoelen gemaakt. Steeds vaker worden gerecyclede vezels in nieuwe stoffen verwerkt. 

   

  • Bied kleding, textiel en schoenen die nog gedragen kunnen worden droog en schoon aan. 
  • Meng kleding, textiel en schoenen niet met ander afval. Dan kunnen de kwaliteit en de mogelijkheden voor hergebruik minder worden.