Oud papier en karton

Oud papier en karton kunt u naar het milieuperron of het milieupark brengen. Of geef het mee als vrijwilligers het 1 keer per maand huis-aan-huis ophalen. Zorg dat het papier en karton klein genoeg is, zodat het in de papiercontainer past. Door oud papier en karton te scheiden, kan de fabriek er weer nieuw papier van maken en heeft ú minder restafval. Het is dus beter voor het milieu en goed voor uw portemonnee. Hier leest u hoe u oud papier en karton kunt aanbieden en wat wel en niet bij het oud papier en karton mag. 

 

 

Ophalen aan huis

De gemeente haalt oud papier en karton in samenwerking met verenigingen 1 keer per maand huis-aan-huis op. In de Milieu App of op de afvalkalender ziet u wanneer dat bij u in de straat gebeurt. U kunt natuurlijk ook uw oud papier en karton zelf naar een milieuperron of milieupark brengen. 

Let op!

In sommige wijken bent u van ons gewend dat we oud papier ophalen op de 1e of 4e zaterdag van de maand. Die vallen dit jaar echter op 1e Kerstdag resp. Nieuwjaarsdag. De alternatieve data zijn daarom zaterdag 18 december of zaterdag 8 januari (één week later). Check de MilieuApp voor de situatie bij u in de straat!

Kosten

Oud papier en karton wordt gratis bij u opgehaald. U kunt oud papier en karton ook gratis naar het milieuperron of milieupark brengen.

Klacht of melding

Heeft u een klacht over een papiercontainer? Of heeft u een andere vraag of opmerking? Geef dit door via de MijnGemeente app of neem contact met ons op via 14 043.

 • Wel bij het oud papier en karton
  Cadeaupapier, schrijfpapier, tekenpapier
  Enveloppen van papier of karton (ook met venster)
  Golfkarton
  Kartonnen eierdozen en eierrekjes
  Kartonnen en papieren verpakkingen (bijvoorbeeld lege doosjes van hagelslag en vaatwastabletten)
  Kranten
  Papieren zakken, draagtassen en zakjes
  Papiersnippers
  Print- en kopieerpapier (ook met nietjes)
  Reclamedrukwerk en folders zonder plastic folie
  Tijdschriften en boeken

   

  Niet bij het oud papier en karton
  Waar wel?
  BakpapierRestafval
  Behang (papier en vinyl)Restafval
  Diepvrieskartons (met plastic aan de binnenkant)Pmd
  Drankenkartons voor zuivel en frisdrankPmd
  Enveloppen met bubbeltjesplasticRestafval
  Foto'sRestafval
  Geplastificeerd papier en kartonRestafval
  Nat of vies papier en karton (zoals pizzadozen)Restafval
  Ordners en ringbanden met metalen klem en of plastic kaftRestafval
  Broodzakken met plasticRestafval
  Plastic (bijvoorbeeld draagtasjes, zichtmappen of hoesjes)Pmd
  PiepschuimRestafval
  Sanitair papier (zakdoekjes, luiers, toiletpapier en keukenrol)Restafval
  SchuurpapierRestafval
  VinylRestafval

  In de Milieu App vindt u een handige, uitgebreide afvalscheidingswijzer. Deze wel-/niet-lijst laat per afvalsoort zien waar het bij hoort.

  • Maak dozen en karton klein genoeg, zodat ze in de papiercontainer passen
  • Zorg dat het papier en karton droog en schoon is, anders hoort het bij het restafval
 • In de Milieu App ziet u wanneer het oud papier en karton bij u wordt opgehaald. Zet het papier en karton op de dag van inzameling op de stoep aan een openbare doorgaande weg. Bied het papier en karton in een doos aan, zodat het niet kan wegwaaien. U kunt uw oud papier en karton ook zelf naar een milieuperron of milieupark brengen.

  Gebruikt u een eigen kratje? Houd er dan rekening mee dat onze medewerkers niet verantwoordelijk zijn voor het zoekraken of kapot gaan van uw kratje. Zorg er ook voor dat uw krat niet te groot is, zodat het makkelijk opgetild kan worden. 

 • Alle tijdschriften mogen bij het oud papier, behalve als ze geplastificeerd zijn. Geplastificeerd papier kun je niet goed scheuren. De meeste tijdschriften mogen gewoon bij het oud papier. Soms is alleen de cover geplastificeerd. Die hoort dan bij het restafval.