Textiel, inzameling

Oude kleding en/of schoenen kunt u naar een milieupark of kringloopwinkel brengen. Onder voorwaarden kunt u ook textiel en oude schoenen inzamelen voor hergebruik, een goed doel of handel.

Voor inwoners

Er zijn verschillende mogelijkheden om gedragen textiel, kleding en schoenen aan te bieden. Belangrijk is dat u het af te danken textiel, kleding en schoeisel in zo goed mogelijke staat houdt. Vermeng het daarom niet met ander afval. Want dat kunnen de kwaliteit en de mogelijkheden voor hergebruik verslechteren.

Voor inzamelaars van textiel

Als uw stichting / instelling gedragen textiel, oude kleding en schoenen wil ophalen, vraag dan eerst toestemming per e-mail. In het uitklapmenu hieronder leest u wat de voorwaarden zijn voor huis-aan-huisinzameling en hoe de toestemming aanvraagt.

 • Milieupark

  Breng afgedankt textiel, kleding en schoeisel die u wilt weggooien naar een van de milieuparken. Dat is gratis.

  Huis-aan-huis

  Bied gedragen textiel, kleding en schoenen aan bij de huis-aan-huis inzamelingen. Hiermee steunt u een goed doel. De inzamelingen vinden 4 keer per jaar plaats.

  Kringloop Zuid

  Breng textiel, kleding en schoeisel dat in goede staat is naar Kringloop Zuid. Zij halen het gratis bij u op. Houd er rekening mee dat kleding en schoenen in slechte staat geweigerd kunnen worden.

 • Voor het huis-aan-huis inzamelen van textiel, oude kleding en schoenen, hebt u toestemming van de gemeente nodig. U kunt een verzoek per mail indienen. Verder geldt: 

  • De stichting moet een positieve beoordeling van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) te Amsterdam hebben ontvangen en uw stichting moet van algemeen belang zijn.
  • U kunt vanaf 1 januari tot 1 juli van het lopende jaar uw aanvraag indienen voor kledinginzameling in het volgende jaar. 

  In uw post [at] maastricht.nl (mail) vermeldt u:

  • waarom u oud textiel wilt ophalen
  • wat uw naam en adres zijn
  • hoe de stichting heet
  • welk doel de stichting heeft (statuten)
 • Het kan voorkomen dat bewoners met een ja/nee- of nee/nee-sticker geen zak ontvangen. Aktie68 biedt de mogelijkheid om zakken met kleding bij de mensen thuis op te halen. U kunt hiervoor bellen met (06) 531 56 425 of (043) 363 76 57 of een e-mail sturen naar kledinginzameling [at] stichtingaktie68.nl