10 dingen die je moet weten als student in Maastricht

Read this page in English

Welkom in Maastricht. Je gaat de komende jaren een geweldige tijd tegemoet in Maastricht. Je zult zien dat Nederlands oudste stad bruist van activiteiten en dynamisch is. Om je start in Maastricht zo makkelijk en vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, hebben we tien punten onder elkaar gezet die je als student gewoon moet weten. Ze helpen je op weg om snel je draai te vinden in onze stad.

1. Inschrijven bij de gemeente Maastricht

Kom je vanuit een andere gemeente wonen in Maastricht? Dan ben je verplicht om je in te schrijven bij de gemeente. Verhuis je binnen of naar Maastricht, dan kun je je gemakkelijk en snel digitaal inschrijven. 

Verhuis je vanuit het buitenland naar Maastricht (en ga je langer dan 4 maanden hier verblijven)? Voor studenten die in augustus, september of februari in Nederland komen wonen, worden inschrijfsessies georganiseerd. Informeer bij de Universiteit Maastricht of je hogeschool waar en wanneer deze sessies plaatsvinden. Studenten die zich voor augustus/september in Maastricht vestigen en daadwerkelijk verblijven op een adres, moeten een afspraak maken bij het GemeenteLoket. Neem contact op via 14 043.

Heb je nog geen kamer? Maastricht Housing helpt je verder.

2. Huisvuil aanbieden

In Maastricht hebben we een apart systeem voor het inzamelen van huisvuil. We zamelen restafval in met de gemeentelijke rood-witte restzak. Groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en oud papier worden gratis opgehaald.  Papier, plastic, blik, glas en drankkarton kun je gratis kwijt op een van de milieuperrons in de stad.  Op de afvalkalender vind je de data waarop afval in de wijken wordt opgehaald. Ook vind je op de afvalkalender meer informatie over het aanbieden en ophalen van afval. Door je afval goed te scheiden ben je milieuvriendelijk bezig en bespaar je vele euro’s.

Alle informatie staat ook op de afvalpagina op deze website. Of download de Milieu App. Deze app biedt een persoonlijke afvalkalender met alarmfunctie, een digitale milieupas, een kaart met alle milieuperrons in de omgeving, informatie over de milieuparken en kringloopcentra in de regio en een afvalscheidingswijzer die per afvalsoort laat zien waar je het afval kunt inleveren. 

3. Brandveiligheid in je woning

Als je in Maastricht komt wonen, is de kans groot dat je in een woning met meer studenten terecht komt. Uit controles onder studentenwoningen blijkt dat de brandveiligheid nog lang niet altijd goed geregeld is. Je kunt veel zelf doen. Denk bijvoorbeeld aan het veilig gebruik van elektrische apparatuur, veilig koken en het kennen en vrijhouden van vluchtroutes. Brandveiligheid is ook een verantwoordelijkheid van de huiseigenaar. Dus klopt er iets niet? Spreek hem er dan op aan. Voor extra informatie en tips ga naar www.brandweer.nl/opkamers of lees meer in de informatiefolder met extra tips.

4. Fietsen in Maastricht

Maastricht is een fietsstad. De faculteiten, (hoge)scholen en andere plekken in de stad zijn per fiets makkelijk en goed bereikbaar. Maar er zijn een paar regels die je moet kennen. In de binnenstad en bij het centraal station mag je alleen in de rekken of de overdekte fietsstallingen parkeren. Parkeer je je fiets ergens anders, dan heb je kans dat je fiets wordt verwijderd. In het hele centrum zijn overigens meer dan 5.000 openbare stallingen in rekken aanwezig. We hebben drie gratis overdekte stallingen waar je terecht kunt. Deze liggen aan de Markt 36, de Kesselskade en het Vrijthof (bij de parkeergarage). Aan het Centraal Station kun je de eerste 24 uur gratis stallen. Daarna moet je betalen. Dat kan met je OV-pas. Daarnaast is er ook nog de onoverdekte brommer/scooterstalling aan Het Bat, gratis en met cameratoezicht. O ja, nog een belangrijk weetje: het is verboden om in het centrum in het voetgangersgebied te fietsen. En sinds 1 oktober 2018 mogen fietsen niet meer fout geparkeerd staan in de stationsomgeving in Wyck. De gemeente verwijdert fietsen die langer dan een uur fout geparkeerd staan. De foutgeparkeerde fiets gaat naar het gemeentelijk fietsdepot aan de Gerardusweg 39. Daar kun je jouw fiets weer ophalen. Weet dat je je moet kunnen aantonen dat de fiets van jouw is. Dat betekent dat je bijvoorbeeld het fietssleuteltje moet meebrengen. Jouw id-bewijs neem je altijd mee. 

 

Houd er rekening mee dat je vanaf 1 juli 2019 geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers meer mag vasthouden tijdens het fietsen.

 

Net zoals in elke andere stad bestaat in Maastricht ook het risico dat je fiets wordt gestolen. Heel vervelend. Bedenk dat alle fietsen een framenummer hebben. Dit is het enige echte bewijs dat een bepaalde fiets een specifieke fiets is, net als de kentekennummer of chassisnummer van een auto. Dus maak een foto van je fiets en noteer het framenummer. Dat komt van pas als je fiets gestolen wordt. 

Op www.maastrichtbereikbaar.nl vind je meer informatie over fietsen in Maastricht. Je vindt daar ook informatie over wat je kan doen als je fiets verwijderd of gestolen is.

5. Parkeren

Heb je een auto en woon je in Maastricht in een gebied met betaald parkeren? Dan kun je een parkeervergunning aanvragen. Woon je buiten Maastricht en reis je dagelijks op en neer? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van het OV. De parkeerruimte in Maastricht is namelijk schaars. Studeer je aan de UM en kom je toch met de auto? Parkeer dan 24/7 gratis bij de UM in Randwyck en pak vanaf daar het OV. Buitenlandse UM-studenten die iedere dag met een eigen auto komen kunnen een speciale studentenparkeervergunning aanvragen.

Wil je filestress en opstoppingen voorkomen? Raadpleeg dan www.maastrichtbereikbaar.nl voor informatie over slim reizen en slim parkeren.

6. Buren en andere bewoners

Wonen in Maastricht is een bijzondere ervaring. Het betekent dat je midden in een woonbuurt woont en niet op een campusterrein. Met buren die meestal geen student zijn. Deze bewoners hebben een ander ritme en leefwijze dan jij als student. Hou hier rekening mee zodat iedereen net als jij met veel plezier in de stad kan wonen. Stel je voor aan je buren. Dan weten zij wie er naast hen woont en kun je elkaar makkelijk aanspreken. De praktijk heeft uitgewezen dat dit heel goed werkt en wederzijds begrip oplevert. 

7. Cultuurstad

Maastricht heeft een groot aantal culturele instellingen. Breng in Maastricht bijvoorbeeld eens een bezoek aan een van de gemeentelijke culturele instellingen: het Theater aan het Vrijthof, Kumulus, Centre Céramique of het Natuurhistorisch Museum. Organiseer je liever zelf een evenement? Dan kan Code 043 je helpen. In sommige gevallen heb je een evenementenvergunning nodig. Op www.maastrichtportal.nl vind je meer informatie over culturele evenementen en andere activiteiten in de stad en de euregio.

8. Verloren en gevonden voorwerpen

Wat je moet of kunt doen als je iets verloren bent of gevonden hebt, lees je op de pagina gevonden of verloren voorwerpen.

9. Sporten in Maastricht

Een gezonde geest in een gezond lichaam: wie wil dat nou niet? Daarom hebben we in Maastricht veel mogelijkheden om te sporten. Ook voor studenten. De gemeente werkt op dit gebied nauw samen met UM SPORT. Studenten van de Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en uitwisselingsstudenten kunnen lid worden van UM SPORT. Bekijk op de website van UM SPORT en www.maastrichtsport.nl welke mogelijkheden je in Maastricht allemaal hebt om te sporten.

10. Gebruik onze parken

Maastricht heeft veel ‘groen’ in de stad. Mooie parken langs de Maas en in de historische omgeving van onze binnenstad. Ideaal om op een mooie zonnige dag in te studeren. Of om gewoon lekker in te loungen. Maak er vooral gebruik van! Één verzoekje: laat het park schoon achter en gooi je afval netjes weg.

Bonustip: nieuws van de gemeente

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws van de gemeente Maastricht? Lees het nieuws op deze website, meld je aan voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter of like ons op Facebook. Veel plezier in Maastricht!