Bekersysteem carnaval 2024

Sinds 2016 gebruikt de horeca zachte plastic bekers in plaats van glas tijdens carnaval. Dit zorgt voor veel plastic afval op straat. Daarom probeert de horeca, samen met de gemeente, iets nieuws uit tijdens carnaval 2024: een systeem waarbij u uw beker inlevert voor recycling.

Hoe werkt het?

Van vrijdag 9 tot en met dinsdag 13 februari 2024 betaalt u bij uw 1e drankje 0,50 euro extra voor uw beker. Dit geldt bij alle bars en verkooppunten buiten. Bij een volgend drankje neemt u uw beker mee naar de bar. U krijgt dan een nieuwe beker en betaalt alleen uw drankje. Gaat u weer naar huis? Lever uw beker in bij een bar voor recycling. U krijgt geen geld terug.

Door uw beker steeds in te leveren, helpt u de vuilnisophalers én zorgt u voor minder afval op straat. De bekers die u inlevert, kunnen zo een nieuw leven krijgen als nieuwe producten.  

Waarom dit systeem?

Het is een reactie op de regels van de overheid: de regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik. Vanaf 1 juli 2023 moeten we minder wegwerpplastic zoals bekers en verpakkingen gebruiken. Als de organisatie van een evenement kiest voor zachte plastic bekers, moeten ze 75 procent van het gebruikte plastic verzamelen en recyclen.

Vragen

  • De regeling van de overheid schrijft voor dat plastic bekers hergebruikt of goed gerecycled moeten worden. In 2024 kiest Horeca Nederland (afdeling Maastricht en Heuvelland), in overleg met verschillende horecaondernemers voor goede recycling van zachte plastic bekers. Dit is praktisch goed uitvoerbaar en veiliger dan herbruikbare bekers van hard plastic. 

  • De ingeleverde bekers worden gerecycled en krijgen een nieuw leven als plastic producten. 

  • Horeca Nederland (afdeling Maastricht en Heuvelland), heeft afgesproken om zoveel mogelijk hetzelfde te werken. Bars en verkooppunten schenken drankjes daarom in dezelfde soort plastic beker. De horecaondernemer maakt zelf de keuze of consumpties in een eigen meegebrachte beker verkocht worden.

  • Je betaalt alleen statiegeld als eten in plastic verpakkingen wordt verkocht. De verkoper maakt hier zelf een keuze in. 

  • Ja, dit bekersysteem geldt alleen tijdens carnaval. Het kan wel zijn dat andere evenementen met een zelfde soort systeem werken. 

Meer weten over carnaval?

Ga naar onze carnavalspagina.