Terrassen

We kunnen spreken van terrassen als bepalende factor in het Maastrichtse leven. Bovendien bepalen terrassen – zeker in de binnenstad – in grote mate het straatbeeld. In het terrassenbeleid legt de gemeente Maastricht de regels rondom terrassen vast.

Vergunning aanvragen

Horecaondernemers die een terras willen, moeten een vergunning om een terras te exploiteren aanvragen.

Historie

Sinds 9 juli 1879 wordt het plaatsen van terrassen aan de openbare weg gereguleerd. Vervolgens zag in 1992 een eerste terrassenbeleid het licht. Toen werd 1 stoel per vierkante meter toegestaan en het materiaal werd vastgelegd: uitsluitend riet of rotan. De ondernemer moest deze vergunning jaarlijks opnieuw aanvragen.

Nieuw terrassenbeleid

Inmiddels is er in Maastricht veel veranderd, maar de terrassen zijn gebleven. Voortschrijdend inzicht, ontwikkelingen, de recessie en de grote aantrekkingskracht die Maastricht blijft uitoefenen maakt dat we het terrassenbeleid periodiek vernieuwen en optimaliseren. Het huidige terrassenbeleid is vastgesteld op 6 maart 2015. Bij de ontwikkeling van dit beleid zijn diverse horecaondernemers en de Koninklijke Horeca Nederland betrokken geweest.

Visie

De inrichting en uitstraling van een terras zijn in beginsel de verantwoordelijkheid van de ondernemer. Een terras is echter mede bepalend voor de uitstraling van de openbare ruimte. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid de kwaliteit van de openbare ruimte te waarborgen en te bevorderen. Het mogen voeren van een terras is daarom géén recht. Het is een gunst die de gemeente Maastricht op de openbare weg biedt, daar waar het mogelijk, verantwoord en passend in de omgeving is. Een terras is altijd maatwerk.

Beoordeel deze pagina