Glasregeling algemene plaatselijke verordening (APV)

De gemeente Maastricht streeft naar een zo veilig mogelijke carnaval voor zowel carnavalsvierders als hulpdiensten. Op 11 oktober 2016 heeft de gemeenteraad daarom ingestemd met het toevoegen van de APV glasregeling aan de APV Maastricht 2006.

De APV glasregeling houdt in dat het verboden is om in een door het college van burgemeester en wethouders aangewezen gebied en binnen een aangewezen periode drank in drinkgerei van glas en/of flessen van glas bij zich te hebben of met zich mee te nemen met het doel dit in de openbare ruimte in dit gebied te nuttigen.

Gebied en periode

Het college van burgemeester en wethouders heeft, door een aanwijzingsbesluit op 10 januari 2017 op grond van de APV glasregeling, besloten het hebben en gebruiken van drank in drinkgerei van glas en/of in flessen van glas met het kennelijke doel dit in de openbare ruimte tijdens carnaval, van vrijdag voor carnaval vanaf 12.00 uur tot en met woensdag na carnaval om 2.00 uur, binnen de singels te verbieden. Dit verbod geldt voor iedereen die in dit gebied in de openbare ruimte aanwezig is, dus ook voor individuele carnavalsvierders en groepen met carnavalskarren. Het gaat om het gebied tussen de navolgende straten: Wilhelminasingel, Avenue Ceramique, J.F. Kennedysingel, Hertogsingel, Prins Bisschopsingel, Statensingel, Maagdendries, Boschstraat (inclusief Bassin), Van Hasseltkade en Wilhelminabrug. Zie ook het kaartje behorende bij het collegebesluit van 10 januari 2017.

Toelichting op het aanwijzingsbesluit

Het is verboden om binnen de singels tijdens carnaval zowel alcoholische en/of niet-alcoholische dranken in glas in de openbare ruimte te gebruiken.