Uitstallingenbeleid

Met nieuw uitstallingenbeleid voor detailhandel maakt de gemeente Maastricht het gemakkelijker voor ondernemers om zaken als bloembakken, een bord of winkelpresentatie voor hun zaak te zetten. Dit nieuwe beleid, dat in samenwerking met verschillende belanghebbenden is opgesteld, gaat in op 1 januari 2016.

Wat is een uitstalling?

Een uitstalling is alles wat direct voor de gevel van een pand op de stoep wordt geplaatst om aandacht te vestigen op de winkel of onderneming die in dat pand gevestigd is. Bijvoorbeeld een bloembak, reclamebord of winkelpresentatie.

Geen vergunning nodig

Het bescheiden basisbeleid beschrijft welke uitstallingen ondernemers zonder vergunning en dus zonder kosten kunnen plaatsen.

Het straatplan

Als ondernemers meer willen dan beschreven in het basisbeleid, kunnen zij op straatniveau gezamenlijk een 'straatplan' ontwikkelen. Dit biedt ondernemers de ruimte om gebiedspromotie te stimuleren en het buurtkarakter te versterken. Het is belangrijk dat er draagvlak is bij alle belanghebbenden in de straat: ondernemers én bewoners.

Er is geen blauwdruk voor een straatplan: de gemeente gaat graag samen met ondernemers op zoek naar een straatplan die bij de specifieke straat past. Wilt u aan de slag met een straatplan? Neem contact op via openbareruimte@maastricht.nl. 

Beoordeel deze pagina