Energiekosten voor ondernemers

De energieprijzen stijgen hard. Ook ondernemers merken dat in hun portemonnee. Op deze pagina vindt u de maatregelen waar ondernemers een beroep op kunnen doen voor compensatie op de korte termijn. Of financiële steun bij investeringen die nodig zijn om energie te kunnen besparen.

Heeft u vragen? Neem dan via e-mail contact op met Team Ondernemen: ondernemen [at] maastricht.nltitle="Stuur een bericht naar team ondernemen". Wilt u liever telefonisch contact? Vermeld dan uw telefoonnummer in het e-mailbericht. 

Regelingen voor ondernemers

 • De regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)
  De regeling geldt van november dit jaar tot en met december 2023. Mkb-ondernemingen die minimaal 12,5% van hun omzet besteden aan energiekosten, ontvangen een compensatie van 50% van de energiekostenstijging boven een vastgestelde drempelprijs. Tot maximaal 160.000 euro. Meer informatie vindt u op de webpagina van RVO.
 • Besparen op energie: regelingen en tips van de rijksoverheid om energie te besparen. 
 • Heel Limburg duurzaam: informatie van de Provincie Limburg
 • De Stichting Groene Economie Limburg
  De stichting helpt MKB-bedrijven richting duurzaam ondernemen. Als onafhankelijke en niet-commerciële organisatie brengen zij partijen uit het bedrijfsleven, overheid en hoger onderwijs bij elkaar om informatie, kennis en concrete steun beschikbaar te stellen aan het MKB. Het gaat om wettelijke, technische en financiële steun. Meer informatie vindt u op de website van de Stichting Groene Economie Limburg.
 • Het expertisecentrum Duurzaamheid & Innovatie (LWV) 
  Het centrum helpt Limburgse werkgevers bij duurzaam ondernemen en innovatie. Door het verbinden, versterken en vertegenwoordigen van LWV-leden in samenwerking met overheid en onderwijsinstellingen op regionaal, provinciaal en nationaal niveau. Meer informatie vindt u op hun website
 • Grootbedrijf en MKB
  Heeft u een grootbedrijf of mkb in Maastricht en wilt u minder CO2 uitstoten? Werk met ons samen aan een energieakkoord, waarin we concrete duurzame activiteiten en afspraken met elkaar vastleggen. Veel bedrijven in Maastricht gingen u al voor. Meer informatie vindt u op Maastrichts Energie Akkoord. 
 •  Gunstigere kabinetsgarantie voor MKB
 • Vervoerder en verlader
  Bent u als vervoerder of verlader op zoek naar duurzame logistieke oplossingen? We helpen u met een concreet pakket aan maatregelen die passen bij uw bedrijf. Dat doen we voor vervoerders en verladers rijdend in Zuid-Limburg en voor bedrijven actief in de bouw- en installatiebranche. Meer informatie vindt u op Zuid-Limburg Logistiek Bereikbaar.
 • Ondernemers in moeilijkheden
  Als u als ondernemer in financiële problemen raakt door de energiecrisis, neem dan contact op met het Zelfstandigenloket. Zij kunnen ondersteuning bieden met hulp van het Instituut voor Midden en Kleinbedrijf (155, help een bedrijf) en het Ondernemers Klank Bord (OKB). Onder voorwaarden is er ook financiële steun mogelijk.
 • Schulden?
  In een artikel op de website van de Kamer van Koophandel lees je wat de gemeente voor jou kan doen en wat je kunt verwachten als je bij de gemeente aanklopt. Kijk voor meer informatie ook op de website van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland.