Hulp voor huishoudens uit Noodfonds Energiekosten

Door de stijgende energiekosten kan niet iedereen de energierekening meer betalen. Er zijn (landelijke) regelingen die u daarbij helpen. Voor Maastrichtse huishoudens die geen hulp krijgen via die regelingen en wel hulp nodig hebben, hebben we het Noodfonds Energiekosten opgericht. Als u voldoet aan de voorwaarden, kunt u 1 keer geld krijgen uit dat noodfonds. De voorwaarden vindt u op deze pagina.

Wat is een huishouden?

Met een huishouden bedoelen we een alleenstaande, een alleenstaande ouder met kind of kinderen, mensen die getrouwd zijn of samenwonen en die wel of geen kind of kinderen hebben.

Hoe hulp aanvragen?

Hulp aanvragen uit het Noodfonds Energiekosten kan van 16 januari tot 1 juli 2023. Hoe? Door een digitaal aanvraagformulier in te vullen.

Vult u het formulier liever op papier in? Bel 14 043, dan sturen we u een papieren aanvraagformulier. Of haal het aanvraagformulier op bij het Gemeenteloket (Mosae Forum 10) of bij Sociale Zaken Maastricht Heuvelland (Randwycksingel 22) tijdens openingstijden

Hulp nodig met invullen van het formulier

Als u hulp nodig heeft bij het invullen van het aanvraagformulier, dan kunt u terecht in 1 van de locaties van Trajekt in De Heeg, Wittevrouwenveld, Mariaberg en Malberg. U vindt de adressen en de openingstijden verderop deze pagina.

Let op

We behandelen de aanvragen in de volgorde zoals ze bij ons binnenkomen. Dus als het geld in het noodfonds op is, krijgt u geen geld meer uit het fonds.

• U staat ingeschreven in de gemeente Maastricht en bent 18 jaar of ouder.
    • U heeft een energiecontract op uw naam en u betaalt de energiekosten.
    • Uw energiekosten zijn tussen maart 2022 en maart 2023 minstens 100 euro per maand hoger geworden. Woont u op een kamer? Dan moeten uw energiekosten tussen maart 2022 en maart 2023 minstens 50 euro per maand hoger zijn.
    • Uw inkomen of het inkomen dat u samen met uw partner heeft, is niet meer dan 130 procent van de bijstandsnorm. Kijk op Bijstandsnormen | Sociale Zaken Maastricht Heuvelland of u met uw inkomen onder de 130 procent valt.
    • Uw vermogen of het vermogen dat u samen met uw partner heeft, is niet meer dan de vermogensgrens in de bijstand. In 2023 is dat:
      • voor echtparen/samenwonenden, gezinnen en alleenstaande ouders: 15.210 euro in totaal op de datum dat u hulp vraagt
      • voor alleenstaanden: 7.605 euro in totaal op de datum dat u hulp vraagt.
    • Uw huishouden krijgt geen geld uit andere regelingen voor energiekosten (bijvoorbeeld energietoeslag of tegemoetkoming energiekosten voor studenten).
    • Voor jongeren van 18 tot 21 jaar en voor studenten gelden extra voorwaarden. U vindt ze hieronder.
  • U moet voldoen aan alle voorwaarden die hierboven staan. Daarnaast moeten jongeren van 18, 19 of 20 jaar laten zien dat er geen ouders zijn die hen (kunnen) verzorgen, geld en eten geven. Ze moeten dus bewijzen dat hun ouders niet aan hun wettelijke onderhoudsplicht voldoen. Dat is bijvoorbeeld zo in de volgende situaties:

• uw ouders hebben een inkomen dat gelijk is aan het sociaal minimum
    • uw ouders zitten in de schuldsanering
    • uw ouders zijn dood
    • er is een ernstig verstoorde relatie met de ouders. Er is geen contact meer met de ouders. In dit geval is een verklaring van u niet genoeg. De gemeente moet dat kunnen en mogen controleren.

Hoe u dat bewijst? U stuurt ons bijvoorbeeld een bewijs van overlijden van uw ouders. Of u stuurt ons een bewijs van een overheidsorganisatie zoals de Kredietbank of een hulpverlener dat er sprake is van 1 van bovenstaande situaties.

• U moet voldoen aan alle voorwaarden die hierboven staan. Daarnaast:

• volgt u een middelbare beroepsopleiding (mbo), hogere beroepsopleiding (hbo) of een wetenschappelijke opleiding (wo)
    • staat u bij de opleiding minimaal een half jaar ingeschreven. Studeert u korter en verblijft u maar beperkte tijd in Maastricht dan kunt u geen hulp krijgen uit het Noodfonds Energiekosten.
  • Dat hangt af van uw situatie. Op basis van uw aanvraag berekenen wij hoeveel u krijgt. Dat kan minder zijn dan de maximale bedragen die hieronder staan.

• Als u alleenstaand bent, krijgt u maximaal 650 euro.
    • Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, krijgt u maximaal 1.300 euro.
    • Als u alleenstaande ouder bent, krijgt u maximaal 950 euro.
    • Als u kamerbewoner bent, krijgt u maximaal 325 euro.
  • Dan kunt u terecht in 1 van de locaties van Trajekt in De Heeg, Wittevrouwenveld, Mariaberg en Malberg.

De Heeg

Wijkservicepunt De Boeckel, Rodenrijs 410
    Dinsdag en donderdag 9.00-12.00 uur vrij inloopspreekuur

Wittevrouwenveld

Wijkservicepunt Voltastraat 50
    Donderdag 9.00- 12.00 uur vrij inloopspreekuur

Mariaberg

Wijkservicepunt, Anjelierenstraat 35
    Dinsdag en donderdag 9.00-12.00 uur vrij inloopspreekuur

Malberg

Wijkservicepunt in Centre Manjefiek Malberg, Malbergsingel 70
    Dinsdag en donderdag 9.00-11.00 uur

• Alle informatie en voorwaarden die gelden voor huishoudens voor het Noodfonds Energiekosten staan in de Beleidsregel noodfonds Energiekosten huishoudens Maastricht 2022/2023.