Hulp bij hoge energiekosten voor studenten
Studeert u in Maastricht en zijn uw energiekosten gestegen? Misschien komt u in aanmerking voor hulp. Welke hulp dat is hangt af van uw leeftijd en inkomen. En van de plek waar u woont. Er zijn twee soorten hulp: de Tegemoetkoming energiekosten voor studenten en het Noodfonds energiekosten huishoudens.
Kijk welke hulp u misschien kunt krijgen
- Bent u 21 jaar of ouder en is uw inkomen lager of gelijk aan 120 procent van de bijstandsnorm?
Dan krijgt u misschien hulp via de Tegemoetkoming energiekosten studenten. Hieronder leest u aan welke voorwaarden u moet voldoen en hoe u hulp kunt aanvragen. - Bent u 21 jaar of ouder en is uw inkomen hoger dan 120 procent maar lager dan 130 procent van de bijstandsnorm?
Dan krijgt u misschien hulp via het Noodfonds Energiekosten voor huishoudens. Op de pagina van het noodfonds leest u aan welke voorwaarden u moet voldoen en hoe u hulp aanvraagt. - U bent 18, 19 of 20 jaar? Krijgt u geen hulp van uw ouders en is uw inkomen lager dan 130 procent van de bijstandsnorm?
Dan krijgt u misschien hulp via het Noodfonds Energiekosten voor huishoudens. Op de pagina van het noodfonds leest u aan welke voorwaarden u moet voldoen en hoe u hulp aanvraagt.
Controleer eerst of uw inkomen lager of hoger is dan 120 procent van de bijstandsnorm. Op de pagina Bijstandsnormen 2023 vindt u hiervoor een handige tabel.
Voorwaarden Tegemoetkoming energiekosten studenten
Als u 21 jaar of ouder bent en uw inkomen is lager of gelijk aan 120 procent van de bijstandsnorm, dan krijgt u misschien hulp via de Tegemoetkoming energiekosten studenten. U moet voldoen aan alle voorwaarden die hieronder staan.
- U bent 21 jaar of ouder.
- U volgt een mbo-, hbo- of wo-opleiding en staat hiervoor minimaal een half jaar ingeschreven.
- U woont in een zelfstandige woonruimte in Maastricht. Wat we daarmee bedoelen, leest u verderop op deze pagina onder het kopje Vragen en antwoorden. Huurt u een kamer, dan gelden voor u de voorwaarden van het Noodfonds energiekosten voor huishoudens. Op de pagina van het noodfonds leest u aan welke voorwaarden u moet voldoen en hoe u hulp aanvraagt.
- U staat ingeschreven in Maastricht.
- U heeft een eigen energiecontract op uw naam.
- Uw inkomen is lager of gelijk aan 120 procent van de bijstandsnorm.
- U of uw medebewoner heeft van de gemeente niet eerder energietoeslag gekregen.
Voldoet u aan alle voorwaarden? Dan kunt u de tegemoetkoming aanvragen.
Aanvragen
U kunt tot 1 juli 2023 tegemoetkoming aanvragen.
Dat doet u door een digitaal aanvraagformulier in te vullen en ons bewijsstukken te sturen. Door de bewijsstukken vooraf al in te scannen, bent u sneller klaar met het invullen van het aanvraagformulier.
Vraagt u samen met uw partner aan? Dan stuurt u ons van alle documenten waar een * achter staat ook een kopie of foto van uw partner. Van het volgende hebben we een kopie of foto nodig:
- Geldig paspoort of identiteitskaart*
- Huurcontract en bewijs van huurbetaling
- Energiecontract en bewijs van betaling.
Woont u in een eenkamerwoning met eigen toegang en plek om te koken en een apart gedeelte voor douche en toilet? En heeft u geen eigen energiecontract? Voeg dan een document toe waaruit blijkt dat u maandelijks geld betaalt voor energiekosten aan uw verhuurder.
- Inschrijfbewijs van uw studie*
- Loonstrook, uitkeringsspecificatie of bankafschrift (alleen bij alimentatie, overige inkomsten en bijdragen van ouders)*
- Uw bankpas of een bankafschrift van de rekening waarop u de tegemoetkoming wilt krijgen.
Wij behandelen uw aanvraag pas als alle gevraagde stukken zijn aangeleverd. U kunt de foto’s/ digitale kopieën toevoegen aan het aanvraagformulier. U ziet vanzelf waar u ze kunt toevoegen.
Tijdelijk Landelijk Noodfonds Energie
Sinds kort is er ook een landelijk Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Aanvragen kan tot 1 april 2023.
Vragen en antwoorden
-
- Het maximale bedrag dat u bij DUO kunt lenen om van te leven. Voor mbo-studenten is dat 786,59 euro, voor hbo- en wo-studenten 957,87 euro. Het maakt niet uit of u wel of niet het maximale bedrag leent. We tellen het maximale bedrag dat u kunt lenen, mee in het totale inkomen
- Inkomen uit werk. Bijvoorbeeld van een (bij)baan of een eigen bedrijf
- Bijdrage van ouders. Bijvoorbeeld als ouders de zorgverzekering of de woonruimte betalen
-
Een zelfstandige woning is een woning met eigen toegang, eigen keuken, douche en toilet. De woning wordt helemaal gehuurd of is in eigendom. Er mogen meerdere personen in wonen. Ook een eenkamerwoning zien we als een zelfstandige woning als deze een eigen toegang heeft, een eigen plek om te koken en een apart gedeelte voor douche en toilet.
Woont u in een eenkamerwoning met eigen toegang en plek om te koken en een apart gedeelte voor douche en toilet? En heeft u geen eigen energiecontract? Bent u wel student en wilt u de tegemoetkoming aanvragen? Voeg dan een document toe waaruit blijkt dat u maandelijks geld betaalt voor energiekosten aan uw verhuurder.
-
Huurt u een kamer en heeft u hiervoor een kamerhuurovereenkomst getekend? Dan krijgt u geen hulp via de Tegemoetkoming energiekosten voor studenten. U kunt misschien wel hulp krijgen via het Noodfonds energiekosten voor huishoudens. Op de pagina van het noodfonds leest u aan welke voorwaarden u moet voldoen en hoe u hulp aanvraagt.
-
Als u voldoet aan alle voorwaarden kunt u maximaal 1 keer 1.300 euro krijgen.
-
Die vind u via Overheid.nl