Zelf verduurzamen
Van huurder tot woningeigenaar, van ondernemer tot Vereniging van Eigenaren (VvE). Iedereen kan verduurzamen! Hoe minder energie u verbruikt, hoe meer u wint voor het klimaat en uw portemonnee. Veel mensen in Maastricht doen al iets. Ieder op z’n eigen manier, binnen ieders mogelijkheden. Alle kleine beetjes helpen. Ontdek hieronder wat u kunt doen.
-
Als woningeigenaar zijn de mogelijkheden om te verduurzamen enorm. Toch is het verduurzamen van uw woning altijd maatwerk. Start eerst met wat u kunt doen om energie te besparen. Bijvoorbeeld door oude apparaten, bijvoorbeeld een koelkast, op tijd te vervangen voor energiezuinige apparaten. Denk bijvoorbeeld ook aan het (nog) beter isoleren van uw huis. Kijk daarna hoe u zelf energie kunt opwekken en uiteindelijk van het aardgas kunt afstappen.
Maar wat past bij de situatie van uw woning? Met welke maatregelen bereikt u het meeste effect? En hoe kunt u de verduurzaming van uw woning financieren? Gebruik betrouwbare informatie en laat u adviseren door onafhankelijke experts.
VerbeterJeHuis: het digitale energieloket
Energie besparen en uw huis verduurzamen is goed te doen, als u weet waar u op moet letten. Daar helpt Verbeterjehuis.nl u bij, met advies voor uw situatie. U vindt hier informatie over de energiemaatregelen die u thuis kunt nemen. Met de verbetercheck ziet u snel en gemakkelijk welke energiemaatregelen passen bij uw situatie, wat ze opbrengen en wat de maatregelen kosten. En met de energiesubsidiewijzer ontdekt u of u subsidie kunt krijgen voor energiebesparende aanpassingen in uw huis.
Informatie en advies
Wilt u meer informatie en bent u op zoek naar (persoonlijk) advies?
Energiecoaches | Boek een Energiecoach en krijg advies
- Een energiecoach komt bij u thuis en maakt een adviesrapport op maat, specifiek voor uw woning. Vraag de energiecoach ook welke kleine besparingen u kunt doen.
- Lees hoe energiecoaches Bert en Lysianne kunnen helpen.
Klimaathuis | Laat u inspireren
- Het Klimaathuis adviseert onafhankelijk en objectief over het verduurzamen van uw woning. In het Klimaathuis kunt u zien én ervaren welke oplossingen er zijn op het gebied van duurzaam wonen.
Zonatlas | Check of uw dak geschikt is voor zonnepanelen
- Weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Vul eenvoudig uw postcode en huisnummer in en kom er direct achter hoeveel u kunt besparen!
-
Maastricht is de 2e monumentenstad van Nederland en heeft ongeveer 1.660 rijksmonumenten en 3.500 gemeentelijke monumenten. Deze zijn vaak al honderden jaren oud maar moeten ook energiezuiniger worden. Hoe maakt u een gebouw toekomstbestendig met behoud van de monumentale waarde? Dit vraagt om maatwerk, want ieder monument is anders.
Informatie en advies
- Groene Menukaart | Historische en monumentale panden verduurzamen
- Monument restaureren | Tips, adviezen en financiële regelingen
Bekijk de video van Bouwvereniging Woningzorg over de verduurzaming van hun monumentale panden of lees het verhaal van Guy die zijn jaren ’40 woning verduurzaamt.
- De Groene Menukaart helpt u om historische panden in 5 stappen te verduurzamen. Bekijk wat er voor u mogelijk is en stel zelf uw ideale menu samen.
- Als u uw monument wilt verbouwen, renoveren of restaureren kunt u misschien in aanmerking komen voor een monumentensubsidie, een restauratiefondshypotheek en/of fiscaal voordeel. Dit hangt onder andere af van de status van uw monument.
-
Heeft uw VvE de wens om het complex te verduurzamen? Energiebesparende maatregelen leveren u comfort op én een financieel voordeel. Het verduurzamen van een VvE-pand is best een uitdaging. We helpen uw VvE graag op weg! De VvE-energiebalie is voor Maastrichtse Verenigingen van Eigenaren die zich oriënteren op de verduurzaming van hun gebouw. U kunt bijvoorbeeld deelnemen aan workshops en cursussen. Voor hulp en tips kunt u terecht bij onze VvE-balie. En lees vooral ook de ervaringen van VvE Herdenkingsplein en VvE Sadatdomein.
-
Als huurder van een woning bent u in eerste instantie afhankelijk van uw verhuurder. U hoeft als huurder in principe niet zelf aan de slag. Wilt u energiebesparende maatregelen nemen in uw huurwoning, dan heeft u vaak toestemming van uw verhuurder nodig. Vraag ook naar de energieplannen van uw verhuurder. Zo voorkomt u onnodige ingrepen.
Wilt u weten wat u zelf kunt doen om op de energierekening te besparen? Neem dan contact op met Je Energiebespaarder.
Voor iedereen in Maastricht met een inkomen rond het minimum inkomen en die moeite heeft met het betalen van de energierekening, is er Je Energiebespaarder. Na het maken van een afspraak komt Je Energiebespaarder bij jou thuis om bespaartips te geven. Daarnaast brengt Je Energiebespaarder gratis energie bespaarproducten mee en brengt deze aan in je huis. Zo begin je al direct met het verlagen van jouw energieverbruik. -
Wilt u slimmer, veiliger en duurzamer woon-werkverkeer introduceren binnen uw organisatie? Of wilt u zakelijk autoverkeer vergroenen? Of heeft u misschien een andere uitdaging waarin alternatief reisgedrag een oplossing kan bieden? De producten die medewerkers stimuleren om anders naar hun werk te reizen, zetten we ook graag in binnen uw bedrijf. Laat u adviseren door Zuid-Limburg Bereikbaar.
-
Heeft u een grootbedrijf of mkb in Maastricht en wilt u minder CO2 uitstoten? Werk met ons samen aan een energieakkoord, waarin we concrete duurzame activiteiten en afspraken met elkaar vastleggen. Veel bedrijven in Maastricht gingen u al voor. Meer informatie vindt u op Maastrichts Energie Akkoord. Meer weten over hoe u als ondernemer kunt verduurzamen? Ga dan naar de pagina Duurzaam ondernemen.
-
Bent u als vervoerder of verlader op zoek naar duurzame logistieke oplossingen? We helpen u met een concreet pakket aan maatregelen die passen bij uw bedrijf. Dat doen we voor vervoerders en verladers rijdend in Zuid-Limburg en voor bedrijven actief in de bouw- en installatiebranche. Meer informatie vindt u op Zuid-Limburg Logistiek Bereikbaar.
Hoe betaal ik het?
Via Verbeter Je Huis en het Nationaal Warmtefonds kun je opzoeken welke financieringsmogelijkheden je hebt voor het verduurzamen en energiezuiniger maken van je woning.
Isoleren en de Wet natuurbescherming
Bent u van plan uw woning te isoleren? Dan dient u rekening te houden met de natuur. Er kunnen namelijk beschermde diersoorten in uw spouwmuur of dak verblijven. Die mag u niet verstoren volgens de Wet natuurbescherming (Wnb): de regels waar iedereen zich aan moet houden om Nederlandse planten en dieren te beschermen. Lees meer over isoleren en de Wnb.