Klimaatneutraal - Wat kan ik doen?

Van huurder tot woningeigenaar, van ondernemer tot Vereniging van Eigenaren. Iedereen kan verduurzamen! Hoe minder energie u verbruikt, hoe meer u wint voor het klimaat en uw portemonnee. Veel mensen in Maastricht doen al iets. Ieder op z’n eigen manier, binnen ieders mogelijkheden. Alle kleine beetjes helpen. Ontdek hieronder wat u kunt doen. 

Woningeigenaar

Als woningeigenaar zijn de mogelijkheden om te verduurzamen enorm. Toch is het verduurzamen van uw woning altijd maatwerk. Start eerst met wat u kunt doen om energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het (nog) beter isoleren van uw huis. Kijk daarna hoe u zelf energie kunt opwekken en uiteindelijk van het aardgas kunt afstappen. 

Maar wat past bij de situatie van uw woning? Met welke maatregelen bereikt u het meeste effect? En hoe kunt u de verduurzaming van uw woning financieren? Gebruik betrouwbare informatie en laat u adviseren door onafhankelijke experts.

  • Energie besparen en uw huis verduurzamen is goed te doen, als u weet waar u op moet letten. Daar helpt Verbeterjehuis.nl u bij, met advies voor uw situatie. U vindt hier informatie over de energiemaatregelen die u thuis kunt nemen. Met de verbetercheck ziet u snel en gemakkelijk welke energiemaatregelen passen bij uw situatie, wat ze opbrengen en wat de maatregelen kosten. En met de energiesubsidiewijzer ontdekt u of u subsidie kunt krijgen voor energiebesparende aanpassingen in uw huis.

  • Wilt u meer informatie en bent u op zoek naar (persoonlijk) advies?  

   PlusJeHuis | Laat het verduurzamen van uw huis aan de specialist over

   • Voor verduurzaming van uw woning met mogelijkheden als: isolatie, dubbel- of driedubbelglas, zonnepanelen of zonneboiler. U wordt volledig ontzorgd en wegwijs gemaakt hoe u dit moet organiseren en financieren. PlusJeHuis organiseert regelmatig in Maastricht een informatiebijeenkomst voor woningeigenaren en (kleine) Vereniging van Eigenaars.
   • Bekijk de video van Pim die zijn huis nog fijner maakte met hulp van PlusJeHuis.

   Energiecoaches | Boek een Energiecoach en krijg advies

   • Een energiecoach komt bij u thuis en maakt een adviesrapport op maat, specifiek voor uw woning. Vraag de energiecoach ook welke kleine besparingen u kunt doen.  
   • Lees hoe energiecoaches Bert en Lysianne kunnen helpen.

   Energieprestatieadvies (EPA) | Een gratis en onafhankelijk advies op maat

   • De EPA-adviseur begint met een scan van uw hele woning. Hij kijkt onder meer naar de isolatie van muren, dak en vloeren. Uit die scan rolt een rapport met een persoonlijk advies.

   Enexishuis | Laat u inspireren

   • Het Enexis Huis is een inspirerende plek om te bezoeken als u thuis wilt verduurzamen, maar niet goed weet waar u het beste kunt beginnen. Ervaar er hoeveel invloed uw manier van leven heeft op uw energierekening en doe tal van ideeën op.

   Zonatlas | Check of uw dak geschikt is voor zonnepanelen

   • Weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Vul eenvoudig uw postcode en huisnummer in en kom er direct achter hoeveel u kunt besparen!

  Monumenteigenaar

  Maastricht is de 2e monumentenstad van Nederland en heeft ongeveer 1.660 rijksmonumenten en 3.500 gemeentelijke monumenten. Deze zijn vaak al honderden jaren oud maar moeten ook energiezuiniger worden. Hoe maakt u een gebouw toekomstbestendig met behoud van de monumentale waarde? Dit vraagt om maatwerk, want ieder monument is anders.

  • Groene Menukaart | Historische en monumentale panden verduurzamen

   • De Groene Menukaart helpt u om historische panden in 5 stappen te verduurzamen. Bekijk wat er voor u mogelijk is en stel zelf uw ideale menu samen.

   Monument restaureren | Tips, adviezen en financiële regelingen

   • Als u uw monument wilt verbouwen, renoveren of restaureren kunt u misschien in aanmerking komen voor een monumentensubsidie, een restauratiefondshypotheek en/of fiscaal voordeel. Dit hangt onder andere af van de status van uw monument.

   Bekijk de video van Bouwvereniging Woningzorg over de verduurzaming van hun monumentale panden of lees het verhaal van Guy die zijn jaren ’40 woning verduurzaamt.

  Vereniging van eigenaren

  Heeft uw VvE de wens om het complex te verduurzamen? Energiebesparende maatregelen leveren u comfort op én een financieel voordeel. Het verduurzamen van een VvE-pand is best een uitdaging. We helpen uw VvE graag op weg! De VvE-energiebalie is voor Maastrichtse Verenigingen van Eigenaren die zich oriënteren op de verduurzaming van hun gebouw. U kunt bijvoorbeeld deelnemen aan workshops en cursussen. Voor hulp en tips kunt u terecht bij onze VvE-balie. En lees vooral ook de ervaringen van VvE Herdenkingsplein en VvE Sadatdomein.

  Huurder

  Als huurder van een woning bent u in eerste instantie afhankelijk van uw verhuurder. U hoeft als huurder in principe niet zelf aan de slag. Wilt u energiebesparende maatregelen nemen in uw huurwoning, dan heeft u vaak toestemming van uw verhuurder nodig. Vraag ook naar de energieplannen van uw verhuurder. Zo voorkomt u onnodige ingrepen. Wilt u zelf kleine maatregelen nemen? Neem dan contact op met onze energiecoaches.

  Werkgever

  Wilt u slimmer, veiliger en duurzamer woon-werkverkeer introduceren binnen uw organisatie? Of wilt u zakelijk autoverkeer vergroenen? Of heeft u misschien een andere uitdaging waarin alternatief reisgedrag een oplossing kan bieden? De ​producten die medewerkers stimuleren om anders naar hun werk te reizen, zetten we ook graag in binnen uw bedrijf. Laat u adviseren door Zuid-Limburg Bereikbaar.

  Grootbedrijf en mkb

  Heeft u een grootbedrijf of mkb in Maastricht en wilt u minder CO2 uitstoten? Werk met ons samen aan een energieakkoord, waarin we concrete duurzame activiteiten en afspraken met elkaar vastleggen. Veel bedrijven in Maastricht gingen u al voor. Meer informatie vindt u op Maastrichts Energie Akkoord.

  Vervoerder en verlader

  Bent u als vervoerder of verlader op zoek naar duurzame logistieke oplossingen? We helpen u met een concreet pakket aan maatregelen die passen bij uw bedrijf. Dat doen we voor vervoerders en verladers rijdend in Zuid-Limburg en voor bedrijven actief in de bouw- en installatiebranche. Meer informatie vindt u op Zuid-Limburg Logistiek Bereikbaar.