Ontkenning van het moederschap

Als de moeder van een kind getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft, wordt haar echtgenoot of partner automatisch de ouder van het kind. Voor lesbische stellen komt daar de voorwaarde bij dat het kind verwekt is door kunstmatige bevruchting met behulp van een anonieme zaaddonor. Als een partner of echtgenote binnen 306 dagen voor de overlijdt wordt zij nog steeds de ouder van het kind als de verklaring van Stichting donorgegevens bij de geboorteaangifte wordt getoond.

Verzoek indienen

Via de rechtbank is het mogelijk om een verzoek in te dienen voor het ontkennen van het moederschap. U heeft dan een advocaat nodig om ontkenning aan te vragen bij de rechtbank. De moeder, de meemoeder, het kind zelf of afstammelingen van het kind kunnen ontkenning van het moederschap aanvragen bij de rechtbank. Dit kan tot 1 jaar na de geboorte.

Ontkennen

De moeder en meemoeder kunnen het moederschap niet ontkennen als:

  • de meemoeder voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap wist van de zwangerschap, of
  • de meemoeder akkoord gegaan is met de kunstmatige donorbevruchting.

Een kind kan een verzoek bij de rechtbank indienen tot 3 jaar na zijn of haar 18e verjaardag.

Er is 1 geval waarin u niet naar de rechtbank hoeft voor de ontkenning van het moederschap. Dit is als de moeder en de meemoeder sinds de kunstmatige donorbevruchting gescheiden (van tafel en bed) hebben geleefd. Alleen de moeder kan in dit geval ontkenning aanvragen bij de gemeente.