Vaststelling van het vaderschap of ouderschap

Wilt u door de rechter laten vaststellen wie de verwekker is van een kind? Bijvoorbeeld omdat de biologische vader het kind niet wil erkennen? Of als de ouder overleden is voordat hij of zij het kind kon erkennen. U kunt de rechtbank dan vragen om gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. De rechter kan ook het moederschap van een vrouwelijke partner vaststellen. 

Hoe ouderschap vaststellen?

De rechtbank stelt vast wie de biologische ouder van een kind is en kan daartoe DNA-onderzoek laten doen. Als het ouderschap van een vrouwelijke partner moet worden vastgesteld, kijkt de rechter of ze toestemming gaf voor de verwekking van het kind.

Voor de vaststelling van het ouderschap (vader of moeder), heeft u een advocaat nodig. Door de gerechtelijke vaststelling ontstaat een familierechtelijke band tussen de verwekker en het kind. 

Verzoek indienen

U kunt geen verzoek indienen als het kind al 2 ouders heeft. De biologische moeder kan ook voor een vrouwelijke partner een vaststelling van het ouderschap bij de rechtbank vragen. De meemoeder moet achter de beslissing staan.

De moeder van het kind kan de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap of ouderschap aanvragen tot 5 jaar na de geboorte van het kind. Als het kind 16 jaar of ouder is kan alleen het kind zelf dit aanvragen. Hiervoor geldt geen termijn.