
Hoogwater Maastricht
In Maastricht zijn we maar wat trots op onze mooie Maas. Maar af en toe bezorgt ze ons de nodige kopzorgen. Op deze pagina vindt u informatie over wat u wanneer kunt doen als het water stijgt en hoe we u op de hoogte houden van de actuele situatie. U krijgt ook antwoord op veelgestelde vragen. En u leest wat u moet doen bij waterschade.
Voor en tijdens het hoogwater
Wat kunt u doen om uzelf voor te bereiden op hoogwater? En wat kunt u doen als het water stijgt en u uw woning moet verlaten?
-
Op de site Wacht niet op Water leest u wat u kunt doen vóór en tijdens wateroverlast. Denk aan het klaarleggen van zandzakken (verkrijgbaar bij bouwmarkten), het verplaatsten van auto’s, aan het hoog en droog leggen van waardevolle spullen. En aan het in veiligheid brengen van dieren. De stroom moet misschien afgesloten worden.
-
Bij een bepaalde waterstand kan het zijn dat de Maas buiten haar oevers dreigt te gaan en dus overstroomt. Om erger te voorkomen worden dan mensen en dieren in bepaalde gebieden van tevoren al geëvacueerd.
De actuele waterstand en waterafvoer van de Maas vindt u op de website van Rijkswaterstaat. Ook de Veiligheidsregio communiceert regelmatig over de hoeveelheid water die door de Maas wordt afgevoerd.
Hoe groot de kans is dat het gebied waar u woont overstroomt, kunt u checken op Overstroomik.nl.
Kijk voor informatie over de huidige waterstanden, de neerslagverwachting, droogte en andere bijzonderheden zoals waterkwaliteit op Waterbeeld Limburg.
-
De Veiligheidsregio communiceert samen met de gemeente wanneer er wat gebeurt. Via deze kanalen en die van tv- en radiozender L1 houden we u op de hoogte. L1 is onze rampenzender.
Zorg nu alvast dat u de gemeente Maastricht en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg volgt op Facebook en Twitter. Weet ook onze websites te vinden. En zorg dat u een radiootje op batterijen in huis heeft en die instelt op L1: FM 95.3.
- Website L1 https://l1.nl/
- Twitter L1 https://twitter.com/l1nws
- Teletekst L1 pagina 112
- Website gemeente Maastricht https://www.gemeentemaastricht.nl/
- Twitter Gemeente Maastricht https://twitter.com/uitmaastricht
- Facebook Gemeente Maastricht https://www.facebook.com/gemeentemaastricht
- Twitter Veiligheidsregio Zuid-Limburg https://twitter.com/VRZuidLimburg
- Facebook Veiligheidsregio Zuid-Limburg https://www.facebook.com/VeiligheidsregioZuidLimburg
- Website Veiligheidsregio Zuid-Limburg https://www.vrzl.nl/
-
Dier in nood? Bel 0900 4433224. Neem contact op met de Dierenambulance Limburg-Zuid of met Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. U kunt natuurlijk ook altijd de brandweer bellen: 0900 0904.
Na het hoogwater
Waar moet u aan denken als het water weer daalt? En waar kunt u terecht als u schade heeft of hulp nodig heeft bij het opruimen. U leest het hieronder.
-
Als u huis onder water heeft gestaan, is het belangrijk dat als u terug naar huis gaat, u uitkijkt met het inschakelen van de elektriciteit. Twijfelt u? Wacht dan!
Als het water weer zakt, is er ook veel achtergebleven slib. Dit kan risico’s met zich meebrengen. Laat bijvoorbeeld kinderen niet erin spelen. En eet geen gewassen uit moestuinen die onder water stonden. GGD Zuid-Limburg geeft meer tips over gezondheidsrisico's van slib.
-
Mensen die waterschade hebben moeten contact opnemen met hun verzekeraar. Documenteer daarom de schade (maak goede foto’s of filmpjes) én leg de gemaakte kosten vast die er zijn als gevolg van schade.
Wet tegemoetkoming schade bij rampen
Mogelijk wordt de Regeling Wet tegemoetkoming schade bij rampen in het leven geroepen. In dat geval leest u dit op deze pagina.