Informatie voor inwoners over corona

Op de website van de Veiligheidsregio en op die van de Rijksoverheid vindt u alle informatie over de afgekondigde maatregelen rondom het coronavirus en wat deze maatregelen voor u (bewoners en bedrijven) kunnen betekenen. Wij vragen u om eerst op deze websites te kijken voor het antwoord op uw vragen en de laatste actualiteiten. Op onze pagina vindt u informatie voor inwoners van Maastricht, bijvoorbeeld over de gemeentelijke dienstverlening of de markten in Maastricht. En daarnaast is er een aparte pagina met informatie voor ondernemers. Heeft u nog vragen? Bel 14 043.  
 • Het GemeenteLoket

  Wat u moet weten als u naar het GemeenteLoket komt, leest u op onze contactpagina.
   

 • Theater aan het Vrijthof, Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum Maastricht

  Meer info over de gemeentelijke culturele instellingen vindt u op de websites van Centre Céramique, Kumulus, Theater aan het Vrijthof en Natuurhistorisch Museum Maastricht.

 • Evenementen en straatartiesten

  Meer informatie over evenementen vindt u op de website van de Rijksoverheid.  U wilt een evenement organiseren? Dan meldt u dat bij de gemeente of vraagt u een vergunning aan

  Straatartiesten

  Wilt u muziek maken of zingen op straat? Dan heeft u toestemming van de gemeente nodig.  Kijk voor actuele voorwaarden en online aanvragen van toestemming op de pagina Straatartiest

 • Fietsenstallingen

  Op www.maastrichtbereikbaar.nl vindt u een overzicht van alle fietsenstallingen in de stad.

   

 • Gemeenschaps- en buurthuizen

 • Gemeenteraad

  De gemeenteraad gaat digitaal vergaderen. De Tijdelijke Wet Beraadslaging en Besluitvorming maakt digitale besluitvorming mogelijk. Deze vergaderingen zijn via de livestream te volgen en daarmee openbaar. Stadsrondes kunnen helaas niet doorgaan. De gemeenteraad roept alle inwoners daarom op hun bijdragen schriftelijk of via videoboodschap te delen met de raad. Voor eventuele vragen kunt u terecht bij de griffie [at] gemeenteraadmaastricht.nl (griffie).

 • Sporten en zwemmen

  Op de website van Maastricht Sport en het Geusseltbad vindt u de meest recente informatie over sporten en zwemmen in Maastricht. 

 • Huwelijk en begrafenis

  Kijk op de pagina Trouwen in Maastricht voor meer informatie als u trouwplannen heeft. 

  Informatie over begrafenissen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

 • Markten in Maastricht

  De markten in Maastricht zijn weer volledig opgestart. De markten mogen dus weer volledig (dus food en non-food) opgebouwd worden op de Markt. 

  Let op: de vrijdagmarkt gaat door op 2 plekken: op de Markt én op het Vrijthof. De grote vrijdagmarkt is verdeeld over de twee pleinen om te kunnen voldoen aan de anderhalve meter-maatregelen. Gekozen is om de diverse productgroepen over beide pleinen te verspreiden. Dus zowel op de Markt als op het Vrijthof staan food en non-food. Het kan best zijn dat u de favoriete kaasboer op de Markt vindt en de favoriete stoffenhandel op het Vrijthof. De diverse producten zijn zoveel mogelijk verspreid.

  Op alle markten gelden de regels zoals die inmiddels bekend zijn:
  ↔️ houd afstand
  ❌ vermijd drukte
  ⛔️ ter plekke eten en drinken is verboden.

  Meer algemene info over de markten: https://www.marktenmaastricht.nl/nl/de-markten-in-maastricht/

 • Reizen

  Kijk voor actuele informatie over reizen naar andere landen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken

 • Veilig rondje stad

  Voor meer informatie hoe u op een veilige manier een bezoek brengt aan de binnenstad en Wyck kunt u terecht op www.maastrichtbereikbaar.nl

 • Horeca

  Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie. 

 • Sociale Zaken

  1. Ik heb zorg of ondersteuning nodig en wil graag een gesprek met de gemeente, maar moet door de coronacrisis thuisblijven. Wat moet ik nu doen? Bel ons op 14 043. De medewerkers van Sociale Zaken staan klaar om uw vragen telefonisch te beantwoorden. Ook een aanvullend gesprek kan telefonisch plaatsvinden tijdens de coronacrisis, waarna de eventuele hulp of zorg in gang wordt gezet.
  2. Ik krijg hulp of zorg via de Wmo. Gaat dit nog door tijdens de coronacrisis?  De zorgaanbieder die hulp of zorg aan u geeft, blijft dit zo veel mogelijk doen, maar moet de richtlijnen van het RIVM in acht nemen. Mocht dat betekenen dat de zorg op een andere manier moet worden georganiseerd, dan brengt de zorgaanbieder u hiervan zelf op de hoogte. De zorgaanbieder overlegt dit ook met de gemeente. Mocht u nog vragen hebben hierover, dan kunt contact opnemen met Sociale Zaken via telefoonnummer 14 043.
  3. Ik heb een vraag over de eigen bijdrage voor hulp en ondersteuning. Kijk voor informatie over de eigen bijdrage voor Wmo op de website van het CAK.
  4. De sociale teams geven geen spreekuur meer door het coronavirus. Waar kan ik nu terecht? Zolang de beperkende maatregelen van ons kabinet gelden, vindt er geen spreekuur in de buurt plaats. U kunt uw vraag wel telefonisch, per mail of via Facebook stellen aan het sociaal team uit uw buurt. Op de contactpagina vindt u alle gegevens van het sociaal team in uw buurt.
  5. Ik ben zorgaanbieder en heb een vraag over de gevolgen van de coronacrisis voor de zorg of ondersteuning die mijn organisatie biedt. Waar kan ik terecht? U kunt terecht bij uw contactpersoon van de toegang bij Sociale Zaken of bij de medewerkers van team Inkoop Sociaal Domein Zuid-Limburg via inkoopteamSD [at] maastricht.nl. Bekijk ook de veelgestelde vragen van zorgaanbieders over de coronacrisis.
  6. Ik ben zzp’er/ondernemer en verlies inkomsten door de coronacrisis. Waar kan ik de regeling voor extra tijdelijke financiële ondersteuning aanvragen? Voor ondernemers en zelfstandigen die financieel in de knel komen door de coronacrisis is er tijdelijke steun. U kunt steun krijgen in 2 vormen: uw inkomen kan worden aangevuld voor maximaal 3 maanden of u kunt een lening aanvragen om uw bedrijfskapitaal aan te vullen. U kunt de hulp online via deze website aanvragen
  7. Ik ben afhankelijk van de Voedselbank. Krijg ik nog een voedselpakket tijdens de coronacrisis?  Bestaande klanten van de Voedselbank krijgen nog op de gewone manier een pakket. De Voedselbank kan geen nieuwe klanten aannemen tijdens de coronacrisis.