Informatie voor inwoners over corona

Op de website van de Rijksoverheid vindt u alle informatie over de afgekondigde maatregelen rondom het coronavirus en wat deze maatregelen voor u (bewoners en bedrijven) kunnen betekenen. Wij vragen u om eerst op die website te kijken voor het antwoord op uw vragen en de laatste actualiteiten.

Op onze pagina vindt u informatie voor inwoners van Maastricht, bijvoorbeeld over de gemeentelijke dienstverlening of de markten in Maastricht. En daarnaast is er een aparte pagina met informatie voor ondernemers.

Heeft u nog vragen? Bel 14 043.

• Wat u moet weten als u naar het GemeenteLoket komt, leest u op onze contactpagina.

• Meer info over de gemeentelijke culturele instellingen vindt u op de websites van Centre Céramique, Kumulus, Theater aan het Vrijthof en Natuurhistorisch Museum Maastricht.

• Op www.maastrichtbereikbaar.nl vindt u een overzicht van alle fietsenstallingen in de stad.

• De gemeenteraad vergadert voornamelijk digitaal. De Tijdelijke Wet Beraadslaging en Besluitvorming maakt digitale besluitvorming mogelijk. Deze vergaderingen zijn via de livestream te volgen en daarmee openbaar. Stadsrondes worden ook vooralsnog digitaal gehouden. De gemeenteraad roept verder alle inwoners op hun bijdragen schriftelijk of via videoboodschap te delen met de raad. Nu is nog onduidelijk wat er met de 1,5 meter maatregel gebeurt. In het raadsinformatiesysteem kunt u de laatste stand van zaken en invulling van de vergaderingen volgen. Voor eventuele vragen kunt u natuurlijk terecht bij de griffie [at] gemeenteraadmaastricht.nl (griffie).

• Lees meer over de plannen voor kunst- en cultuurbeoefening vanaf zaterdag 26 juni op de website van de Rijksoverheid

• Op de website van Maastricht Sport en het Geusseltbad vindt u de meest recente informatie over sporten en zwemmen in Maastricht.

• Kijk op de pagina Trouwen in Maastricht voor meer informatie als u trouwplannen heeft.

Informatie over begrafenissen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

• Per 28 april zijn de weekmarkten in Maastricht (op woensdag en vrijdag) weer volledig open. Dit betekent dat er niet alleen levensmiddelen, bloemen, planten en dierbenodigdheden mogen worden aangeboden, maar ook andere artikelen zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.

Dit geldt ook voor de boerenmarkt in Wyck op donderdag.

Kijk voor algemene informatie over de markten op:  www.marktenmaastricht.nl/nl/de-markten-in-maastricht/​​​​​​

• Kijk voor actuele informatie over reizen naar andere landen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken

1. Ik heb zorg of ondersteuning nodig en wil graag een gesprek met de gemeente, maar moet door de coronacrisis thuisblijven. Wat moet ik nu doen? Bel ons op 14 043. De medewerkers van Sociale Zaken staan klaar om uw vragen telefonisch te beantwoorden. Ook een aanvullend gesprek kan telefonisch plaatsvinden tijdens de coronacrisis, waarna de eventuele hulp of zorg in gang wordt gezet.
    2. Ik krijg hulp of zorg via de Wmo. Gaat dit nog door tijdens de coronacrisis?  De zorgaanbieder die hulp of zorg aan u geeft, blijft dit zo veel mogelijk doen, maar moet de richtlijnen van het RIVM in acht nemen. Mocht dat betekenen dat de zorg op een andere manier moet worden georganiseerd, dan brengt de zorgaanbieder u hiervan zelf op de hoogte. De zorgaanbieder overlegt dit ook met de gemeente. Mocht u nog vragen hebben hierover, dan kunt contact opnemen met Sociale Zaken via telefoonnummer 14 043.
    3. Ik heb een vraag over de eigen bijdrage voor hulp en ondersteuning. Kijk voor informatie over de eigen bijdrage voor Wmo op de website van het CAK.
    4. Ik ben zorgaanbieder en heb een vraag over de gevolgen van de coronacrisis voor de zorg of ondersteuning die mijn organisatie biedt. Waar kan ik terecht? U kunt terecht bij uw contactpersoon van de toegang bij Sociale Zaken of bij de medewerkers van team Inkoop Sociaal Domein Zuid-Limburg via inkoopteamSD [at] maastricht.nl. Bekijk ook de veelgestelde vragen van zorgaanbieders over de coronacrisis.
    5. Ik ben zzp’er/ondernemer en verlies inkomsten door de coronacrisis. Waar kan ik de regeling voor extra tijdelijke financiële ondersteuning aanvragen? Voor ondernemers en zelfstandigen die financieel in de knel komen door de coronacrisis is er tijdelijke steun. U kunt de hulp online via deze website aanvragen