Informatie voor inwoners over corona

Op de website van de Rijksoverheid vindt u alle informatie over de afgekondigde maatregelen rondom het coronavirus en wat deze maatregelen voor u (bewoners en bedrijven) kunnen betekenen. U vindt ook informatie op de website van de Veiligheidsregio. Die site gaat dieper in op de dingen die spelen en specifiek gelden in Zuid-Limburg. Wij vragen u om eerst op deze websites te kijken voor het antwoord op uw vragen en de laatste actualiteiten.  Op onze pagina vindt u informatie voor inwoners van Maastricht, bijvoorbeeld over de gemeentelijke dienstverlening of de markten in Maastricht. En daarnaast is er een aparte pagina met informatie voor ondernemers. Heeft u nog vragen? Bel 14 043.
  • Sociale Zaken

1. Ik heb zorg of ondersteuning nodig en wil graag een gesprek met de gemeente, maar moet door de coronacrisis thuisblijven. Wat moet ik nu doen? Bel ons op 14 043. De medewerkers van Sociale Zaken staan klaar om uw vragen telefonisch te beantwoorden. Ook een aanvullend gesprek kan telefonisch plaatsvinden tijdens de coronacrisis, waarna de eventuele hulp of zorg in gang wordt gezet.
    2. Ik krijg hulp of zorg via de Wmo. Gaat dit nog door tijdens de coronacrisis?  De zorgaanbieder die hulp of zorg aan u geeft, blijft dit zo veel mogelijk doen, maar moet de richtlijnen van het RIVM in acht nemen. Mocht dat betekenen dat de zorg op een andere manier moet worden georganiseerd, dan brengt de zorgaanbieder u hiervan zelf op de hoogte. De zorgaanbieder overlegt dit ook met de gemeente. Mocht u nog vragen hebben hierover, dan kunt contact opnemen met Sociale Zaken via telefoonnummer 14 043.
    3. Ik heb een vraag over de eigen bijdrage voor hulp en ondersteuning. Kijk voor informatie over de eigen bijdrage voor Wmo op de website van het CAK.
    4. De sociale teams geven geen spreekuur meer door het coronavirus. Waar kan ik nu terecht? Zolang de beperkende maatregelen van ons kabinet gelden, vindt er geen spreekuur in de buurt plaats. U kunt uw vraag wel telefonisch, per mail of via Facebook stellen aan het sociaal team uit uw buurt. Op de contactpagina vindt u alle gegevens van het sociaal team in uw buurt.
    5. Ik ben zorgaanbieder en heb een vraag over de gevolgen van de coronacrisis voor de zorg of ondersteuning die mijn organisatie biedt. Waar kan ik terecht? U kunt terecht bij uw contactpersoon van de toegang bij Sociale Zaken of bij de medewerkers van team Inkoop Sociaal Domein Zuid-Limburg via inkoopteamSD [at] maastricht.nl. Bekijk ook de veelgestelde vragen van zorgaanbieders over de coronacrisis.
    6. Ik ben zzp’er/ondernemer en verlies inkomsten door de coronacrisis. Waar kan ik de regeling voor extra tijdelijke financiële ondersteuning aanvragen? Voor ondernemers en zelfstandigen die financieel in de knel komen door de coronacrisis is er tijdelijke steun. U kunt steun krijgen in 2 vormen: uw inkomen kan worden aangevuld voor maximaal 3 maanden of u kunt een lening aanvragen om uw bedrijfskapitaal aan te vullen. U kunt de hulp online via deze website aanvragen
    7. Ik ben afhankelijk van de Voedselbank. Krijg ik nog een voedselpakket tijdens de coronacrisis?  Bestaande klanten van de Voedselbank krijgen nog op de gewone manier een pakket. De Voedselbank kan geen nieuwe klanten aannemen tijdens de coronacrisis.