banner jeugdlintje

Jeugdlintje

Welke jonge inwoner van Maastricht (tussen de 6 en 18 jaar) verdient volgens u een lintje? 
Let op: u kunt geen jongeren meer aanmelden voor het Jeugdlintje. Dat kon tot 1 november. We zouden de Jeugdlintjes uitdelen tijdens een persoonlijk bezoek aan de jongere(n) in kwestie op 17 december 2020. Door het coronavirus en de aangescherpte maatregelen hebben we besloten deze uitreiking uit te stellen tot het moment waarop de uitreiking fysiek kan doorgaan. Houd deze pagina en onze nieuwsbrief en social media-kanalen in de gaten voor de datum.

In Maastricht zijn er veel jongeren die iets goeds doen voor of hun vrienden, familie, een vereniging, goed doel of buurt. Zo leveren ze een positieve bijdrage aan hun omgeving én aan de stad. Daar zijn we trots op. Deze jongeren verdienen het om in het zonnetje te worden gezet. Dat doen we met het Jeugdlintje. Wat een Jeugdlintje is, leest u op deze pagina.

Over het lintje

Ieder jaar worden in Nederland in naam van de Koning Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Zo'n onderscheiding wordt ook wel ’lintje’ genoemd. Omdat het een medaille is die gedragen wordt aan een lint. Het is een koninklijk schouderklopje voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de Nederlandse samenleving.

Een Koninklijke onderscheiding krijgen mensen als ze heel lang iets bijzonders hebben gedaan. 15 jaar om specifiek te zijn. Daarom krijgen kinderen nooit zo'n lintje, terwijl ze natuurlijk wel bijzondere dingen doen. Daarom heeft de gemeente Maastricht het Jeugdlintje in het leven geroepen. Zo willen we onze jonge helden ook in het zonnetje kunnen zetten.

Alle jongeren die wonen in Maastricht en tussen de 6 en 18 jaar oud zijn en die iets goeds doen komen in aanmerking. Iedereen kan een jongere nomineren. Bijvoorbeeld voor:

  • mantelzorg en/of het helpen van ouderen of zieken
  • het organiseren van activiteiten in bijvoorbeeld een buurt of gemeenschapshuis
  • het bespreekbaar maken van onderwerpen als pesten, discriminatie, alcohol- en drugsgebruik of zinloos geweld
  • bijzonder vrijwilligerswerk bij een culturele, muziek-, sport- of hobbyvereniging of maatschappelijke organisatie
  • op eigen initiatief - onderscheidend - actievoeren voor een goed doel
  • op eigen initiatief - onderscheidend - organiseren van een schoonmaakactie of opruimen van zwerfvuil
  • een bijzondere prestatie als het verrichten van een heldendaad of het behalen van een wereld-, Europees of nationaal kampioenschap op het gebied van sport of cultuur.

Op de pagina spelregels leest u waaraan uw nominatie moet voldoen. Via een formulier kon u jongeren nomineren. De inzendtermijn is inmiddels voorbij. We maken zodra de coronamaatregelen het toelaten bekend wie in aanmerking komen voor een Jeugdlintje. Houd daarvoor onze nieuwsbrief en social media-kanalen in de gaten.

De jury

Het college van burgemeester en wethouders beslist welke jongeren een lintje krijgen. 3 raadsleden en 1 jongere van Code043 en 1 lid van de Jongerenraad adviseren het college.  

Feestelijke uitreiking

Op donderdagmiddag 17 december vindt de feestelijke uitreiking van de Jeugdlintjes plaats. In verband met het coronavirus, bepalen we later hoe we die uitreiking precies invullen. De mensen die een jongere hebben genomineerd houden we natuurlijk op de hoogte.

Vragen? 

Heeft u vragen? Of ontvangt u graag een papieren nominatieformulier? Stuur dan een mail naar jeugdlintje [at] maastricht.nl of bel + 31 43 350 40 35.