Meerkostenregeling chronisch zieken en/of beperkten

Mensen met een chronische ziekte en/of beperking maken vaak hoge kosten. Daarom geeft de gemeente Maastricht deze inwoners een jaarlijkse tegemoetkoming. Deze regeling heet de meerkostenregeling voor chronisch zieken en/of mensen met een beperking.

Zo werkt het

Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet u een Wmo maatwerkvoorziening en een aanvullende zorgverzekering hebben. De tegemoetkoming is €100,00 per persoon per jaar. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Er zijn andere regelingen waar u mogelijk gebruik van kunt maken. Meer informatie vindt u in de factsheet 'Regelingen voor mensen met meerkosten als gevolg van ziekte en/of beperking'.

Als u in aanmerking komt voor de tegemoetkoming, benadert de gemeente u per brief. Hierin staat ook wat u moet doen om de tegemoetkoming te ontvangen. Mogelijk heeft de gemeente nog aanvullende gegevens van u nodig. Dit verschilt per persoon. Elk jaar wordt opnieuw bekeken of u in aanmerking komt. Er wordt voor deze tegemoetkoming niet gekeken naar uw inkomen of vermogen.

• Voorwaarden

De voorwaarden voor de tegemoetkoming zijn:

• U heeft een Wmo-maatwerkvoorziening
    • U heeft een aanvullende zorgverzekering
    Een Wmo-maatvoorziening helpt u mee te (blijven) doen aan de maatschappij. Dit is bijvoorbeeld:
    • hulp bij het huishouden
    • een vervoersmiddel, zoals een scootmobiel
    • een woonvoorziening, zoals een traplift
    • individuele of groepsbegeleiding
    De gemeente kijkt voor de tegemoetkoming jaarlijks of u op 1 januari van het jaar een Wmo-maatwerkvoorziening heeft. Daarnaast moet u een aanvullende zorgverzekering hebben in het jaar waarvoor u de tegemoetkoming aanvraagt.
  • Termijn

Het bedrag wordt 1 keer per jaar uitbetaald. Stuurt u het formulier op tijd terug? Dan ontvangt u de tegemoetkoming in de tweede helft van het jaar.