Milieuzone, ontheffing

In Maastricht is de Statensingel een milieuzone voor dieselvrachtwagens. In deze zone zijn dieselvrachtwagens toegestaan met een emissieklasse van 4 of hoger. Anders moet u een ontheffing aanvragen. Een dagontheffing voor de milieuzone kunt u online aanvragen en is 30 uur geldig: van 00.00 tot 06.00 uur de volgende dag.

Check emissieklasse dieselvoertuig

Dieselvoertuigen stoten fijnstof uit. Dat is slecht voor de luchtkwaliteit. In milieuzones worden de meest vervuilende dieselvoertuigen daarom geweerd. Vanaf 2020 bepaalt de zogenaamde emissieklasse of u met uw dieselvoertuig de milieuzone in mag rijden. De emissieklasse zegt iets over de schadelijke stoffen die uw dieselvoertuig uitstoot en wordt weergegeven in een cijfer van 0 tot en met 6. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig.

Wilt u weten of uw vrachtwagen de milieuzone in mag? Doe de kentekencontrole
Meer weten? Kijk op www.milieuzones.nl 

Ontheffing aanvragen?

Hebt u een ontheffing nodig? Dan kunt u die online aanvragen (met of zonder DigiD). Na uw aanvraag ontvangt u per direct een e-mail met de ontheffing.

  • Rijdt u de milieuzone in zonder ontheffing? Dan kunt u een boete krijgen van € 240,00 en bijkomende administratiekosten.

    • u kunt maximaal 12 keer per jaar een ontheffing aanvragen per kenteken
    • uw ontheffing is maximaal 30 uur geldig: van 00.00 tot 06.00 uur de dag erna
  • Een dagontheffing kost € 29,75 (tarief 2021). U betaalt deze kosten ook als uw aanvraag (deels) wordt afgewezen.