Milieuzone, ontheffing

In Maastricht is de Statensingel een milieuzone voor dieselvrachtwagens. In deze zone zijn dieselvrachtwagens toegestaan met een emissieklasse van 6 of hoger. Anders moet u een ontheffing aanvragen. 

Check emissieklasse dieselvoertuig

Dieselvoertuigen stoten stikstofdioxide en fijnstof uit. Dat is slecht voor de luchtkwaliteit. In milieuzones worden de meest vervuilende dieselvoertuigen daarom geweerd. Sinds 2020 bepaalt de zogenaamde emissieklasse of u met uw dieselvoertuig de milieuzone in mag rijden. De emissieklasse zegt iets over de schadelijke stoffen die uw dieselvoertuig uitstoot en wordt weergegeven in een cijfer van 0 tot en met 6. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig.

Wilt u weten of uw vrachtwagen de milieuzone in mag? Doe de kentekencontrole
Meer weten? Kijk op www.milieuzones.nl 

Ontheffing aanvragen?

Heeft u een (tijdelijke) ontheffing nodig? Dan kunt u die aanvragen door uw gegevens te mailen naar gemeenteloketvergunnen [at] maastricht.nl 

In verband met de overgang naar een nieuw systeem moeten wij deze aanvragen handmatig afhandelen. Een ontheffing kan alleen vooraf aangevraagd worden. Achteraf verlenen van een ontheffing is niet mogelijk.

Op dit moment is alleen de Statensingel milieuzone. Een ontheffing om door de Statensingel te mogen rijden wordt alleen verleend als u daadwerkelijk in de Statensingel moet zijn of als de locatie waar u moet zijn alleen via de Statensingel bereikbaar is. 

Is de locatie via een andere route bereikbaar, dan is een ontheffing niet mogelijk. 

  • Rijdt u de milieuzone in zonder ontheffing? Dan kunt u een boete krijgen van € 240,00 en bijkomende administratiekosten.

    • u kunt maximaal 12 keer per jaar een ontheffing aanvragen per kenteken
    • uw ontheffing is maximaal 30 uur geldig: van 00.00 tot 06.00 uur de dag erna