Designer René Holten denkt groot

Designer René Holten zocht een geschikte ruimte voor zijn bedrijf en die vond hij. Hij vertelt over zijn nieuwe werkplek: de Andrieskapel in Maastricht. Een plek die hem fysiek meer ruimte biedt, maar ook ruimte geeft om groter te denken.

“Het lag niet mijn bedoeling om een kapel te kopen, maar deze kapel biedt alles wat ik zocht. Ik werkte altijd vanuit huizen en ateliers in de stad. Graag had ik meer ruimte gehad. Enerzijds voor mijn eigen bureau, anderzijds om af en toe exposities te geven en workshops te houden. En om het hele ontwerpersveld in Maastricht meer met elkaar te verbinden. Dat kan nu allemaal.”

Door de eeuwen heen

Als een volleerd gids vertelt René over de geschiedenis van de kapel. Dat de kapel dateert uit 1360 en het laatste restant is van een groot klooster. Dat er ooit een extra vloer in is gelegd, een soort van balkon, zodat de nonnen de missen konden bijwonen, strikt gescheiden van het gewone volk. En dat soldaten eeuwen later er hun eigen aanpassingen aan deden. Dat de kapel zelfs op de nominatie stond om gesloopt te worden. Tot hij werd gerestaureerd en omgebouwd tot een archief.

Van altaar naar aanrecht

“Toen ik de kapel kocht, stond alleen de buitenste schil er. Binnen was er niks. We hebben de ruimte ingericht met respect voor de oude monumentale schil.” Op de plek waar vroeger het altaar stond, pronkt nu een aanrecht. Aan het plafond hangt met lange kabels een grote kruisvormig lamp. “We mochten de ‘nonnenvloer’ iets hoger aanbrengen, dan hij oorspronkelijk gehangen heeft. Dat gaf ons ruimte om een extra bouwlaag te maken tussen die vloer en de begane grond. Dus meer vierkante meters om mee te spelen en het is een interessanter architectonisch geheel.”

Volhouden

“De kapel is een rijksmonument. Daardoor kostte het meer tijd dan ik gedacht had om het bouwplan geaccordeerd te krijgen dat de architect en ik bedacht hadden. Ook de financiering lukte niet zomaar. Banken zijn terughoudend, zeker bij creatieve ondernemers die zzp’er zijn”, lacht hij. “Het Bedrijfscontactpunt van de gemeente heeft mij in het hele proces begeleid. Jammer vond ik wel dat zij geen beslissingsbevoegdheid hebben. Ze mogen wat mij betreft meer speelruimte krijgen. Maar uiteindelijk is alles gelukt. We hebben 14 maanden verbouwd. In februari dit jaar was de officiële opening. We zijn superblij met het resultaat. Ook de ambtenaren vinden het fijn dat het monument een mooie nieuwe bestemming heeft gekregen.”

Volgende stap

“Als ondernemer maak ik een nieuwe stap in de ontwikkeling van mijn bedrijf. Ik heb nieuwe opdrachtgevers erbij en ben daarnaast met eigen projecten bezig. Ik heb niet alleen meer fysieke ruimte gekregen, maar ook meer ruimte in mijn hoofd.” Hij legt uit: “Een klein atelier beperkt je mogelijkheden. Ik heb nu meer mensen, kan met meer mensen samenwerken en kan grotere projecten aannemen. Ik kan dus een volgende stap met mijn zaak gaan zetten. Letterlijk groter denken.”

Compleet

“Geregeld stellen we de kapel open voor publiek. Zo is er na de zomer de Open Monumentendag en Musica Sacra komt hier een voorstelling geven.” René kijkt uit het raam: “We willen graag de oude kloostertuin erbij betrekken. Dan kunnen bezoekers ook naar buiten. Nu is het gemeentegrond, maar vroeger hoorde die tuin bij de kapel. Het zou mooi zijn als die straks ook weer erbij hoort. Dat maakt het stukje geschiedenis compleet.”

Over René Holten

René Holten was hoofd Product Development bij Artifort en runt al zo’n 22 jaar zijn eigen ontwerpbureau. Hij studeerde architectuur aan de Kunstacademie van Maastricht en aan de Design Academy in Eindhoven. Zijn ontwerpen vielen vaker in de prijzen. Meer info op www.reneholten.nl.

Op zoek naar een geschikte locatie voor uw onderneming? Neem contact op met het Bedrijfscontactpunt. Kijk op www.bedrijfscontactpunt.nl.