Een groene weg voor rubber in Maastricht

Rubber Resources op de Schoenerweg in Maastricht verzamelt en recycleert rubber afval om er nieuwe grondstoffen van te maken. Die worden weer verwerkt in autobanden en sportvloeren bijvoorbeeld. Of zoals general manager Chantal Bulten het zegt: “We maken van een koekje weer het deeg.” Het bedrijf zit al decennialang in Maastricht, maar sinds 2011 valt het onder een Indiaas moederbedrijf, ELGI. Het gros van de 65 medewerkers komt uit Maastricht en omgeving.

Chantal is naast manager ook moeder, fervent bergwandelaar en sporter. Haar fanatieke houding en positieve kijk op het leven neemt ze mee naar haar werk. Ze werkte jarenlang met veel plezier als HR-manager voor het bedrijf, maar toen ze door de aandeelhouders gevraagd werd om als general manager aan te slag te gaan, was dat een te grote uitdaging om te laten schieten.

Groener dan je denkt

De een zijn afval is de ander zijn brood. Rubber Resources verzamelt rubber afval om het te devulkaniseren. Dat wil zeggen; het verbreken van de verbindingen (zwavelbruggen) tussen de elastomeren van rubber, zoals deze door vulkanisatie tot stand zijn gekomen. Het bijzondere aan Rubber Resources is dat zij geen chemicaliën gebruiken in dit proces. De techniek die ze toepassen om de materialen te verhitten, zorgt wel voor een hoge energierekening maar de besparing voor het milieu is niet gering; meer dan 11.000 bomen per jaar hoeven niet gekapt te worden. “We lopen voorop als het gaat om duurzaamheid,” vertelt Chantal, “maar helaas krijgen wij vaak onterecht de negatieve stempel die rubber recycling heeft. Je kent misschien de slechte verhalen over kunstgrasproductie, maar daar doen wij niet aan mee.” Sterker nog, Rubber Resources maakt grote stappen met de automotive branche om steeds dichter bij een circulaire economie te komen. “Van ons materiaal worden voornamelijk autobanden gemaakt. Als wij het afval van onze klanten weer kunnen opkopen zijn we rond.”

Zware industrie

Door de aanleg van de Noorderbrug stond Rubber Resources in 2014 voor de enorme uitdaging om hun fabriek te verhuizen. Ze gingen te rade bij het Bedrijfscontactpunt van de gemeente Maastricht. Dat hielp hen met het vinden van de huidige locatie. Chantal is lovend over de steun die ze ontvingen. “Ze hebben echt met ons meegedacht over de logistieke issues waar we tegenaan liepen.” Het nieuwe adres bevalt erg goed. De toegankelijkheid is geweldig en de fabriekshal is 3 keer groter dan ze gewend waren. “De verhuizing was financieel pijnlijk: 16,5 miljoen om weer aan het werk te kunnen. Het blijft zware industrie en de veiligheidsmaatregelen zijn streng.”

Op weg naar een energieneutraal Maastricht

Rubber Resources heeft de kracht van het Bedrijfscontactpunt gezien en gaat opnieuw met ze in zee om verdere projecten op poten te zetten. “Het is niet zo dat ze de antwoorden op alle vragen hebben, maar ze weten je wel naar de juiste personen toe te sturen.” Zo haalden ze bijvoorbeeld via Podium 24 een gepensioneerde binnen die hun koffieautomaten verzorgt. “Het is een mooi stukje service van de gemeente dat ik iedere ondernemer, groot of klein, kan aanraden.” 2 weken geleden heeft Chantal nog gebrainstormd met het Bedrijfscontactpunt. Rubber Resources heeft zich recent aangesloten bij het Maastrichts Energie Akkoord (MEA), met als doel bij te dragen aan een energieneutraal Maastricht. “We kijken samen met de gemeente naar mogelijkheden om lokale afvalstromen aan te pakken. Dat begint kleinschalig maar kan later een grote impact gaan hebben.”