Italiaanse fusion in de Rechtstraat

Marco Belluzzi van Toscanella Apuana zegt het stellig: pizza Hawaii of pasta carbonara met kip serveert hij niet in zijn restaurant. “Dat past niet bij onze identiteit. Wij koken echt Italiaans, kopen de originele producten in Italië en gebruiken alleen verse ingrediënten. De Toscaanse keuken is ons uitgangspunt, maar ik probeer graag nieuwe dingen. Een fusion van Italiaanse stijlen, zo zou je onze keuken kunnen omschrijven.”

Bijna vijf jaar geleden kwam Marco met zijn gezin naar Nederland, op zoek naar een betere toekomst voor zijn kinderen. Maastricht kende hij al van een eerder bezoek. De stad beviel hem. “Het verschil met Italië is hier kleiner dan in Noord-Nederland.” Nadat hij acht maanden in Italiaanse restaurants had gewerkt, begon hij samen met zijn vrouw Sara een zaak met Italiaanse delicatessen in de Rechtstraat. Toen hij ook eten en drank wilde serveren, liep hij tegen de grenzen van de Nederlandse wet aan. “In Italië is die tweedeling tussen voedsel verkopen en serveren er niet. Hier zijn de regels ten aanzien van sociale hygiëne en het schenken van alcohol strenger. In het begin kon ik meedoen aan een landelijk  ‘blurringproject’, waarbij horeca en detailhandel mogen worden gemengd. Toen dat project ten einde liep, heb ik bij het Bedrijfscontactpunt (BCP) van de gemeente aangeklopt. Mijn zaak was inmiddels al 300 procent  gegroeid, maar om het concept in stand te houden, moest het bestemmingsplan worden gewijzigd en moest ik een toets sociale hygiëne afleggen. Dat laatste was voor mij – met 40 multiplechoicevragen – vooral een taaltoets. Gelukkig slaagde ik, zodat we in september 2017 onze horecavergunning kregen.”

Kruiwagens

Makkelijk was het in het begin niet altijd, geeft Marco toe. “In een ander land gelden andere wetten, die moet je leren begrijpen. Ik heb veel gehad aan het BCP. Zij hebben me goed geholpen en me in contact gebracht met de juiste mensen binnen de gemeente, zodat we alles volgens de regels konden uitvoeren. Zelf was ik ervan overtuigd dat onze zaak iets toevoegt aan de stad en ook het BCP was enthousiast over ons concept. Ik ben blij met de kans die mijn vrouw Sara en ik van de gemeente hebben gekregen, maar uiteindelijk moet je het toch zelf laten zien. In Italië kun je geen onderneming starten zonder kruiwagens. In Maastricht is mijn ervaring dat de gemeente naar je luistert en je helpt om te kunnen voldoen aan de regels. In het begin was het een beetje aftasten, maar er was altijd een opening.”

Kwaliteit

Toscanella Apuana is inmiddels een begrip in de stad. De zaak draait goed, zowel voor de lunch als voor het diner. Marco: “We hebben een lunchkaart met broodjes, pizza en eenvoudige pasta’s. ’s Avonds serveren we, buiten de vaste kaart, altijd een aantal dagspecialiteiten, zoals ravioli, dorade of fondue van geitenkaas.” De zaak telt nu negen medewerkers. “Als we nog groter zouden worden, moet ik het concept veranderen. Dat wil ik niet. Liever blijf ik dan kleiner, zodat ik wel de kwaliteit kan bieden die mij voor ogen staat.”

Marco voelt zich met zijn gezin thuis in Maastricht. “Om mee te kunnen doen in een ander land, moet je integreren. Maar daarnaast wil ik ook mijn eigen identiteit behouden. Als ondernemer zeg ik: volg je eigen idee,  luister naar niemand en werk met passie. Dan komt het goed.”

Meer info: www.toscanellaapuana.com