Klimmen met uitzicht

Op 1 mei van dit jaar kregen ze de sleutel, op 7 oktober konden Bob Giesberts en zijn drie compagnons toosten op de opening van Radium Boulders. In de tussentijd transformeerden de jonge ondernemers de eerste verdieping van het Radiumgebouw van een stoffige, smerige fabrieksruimte tot een moderne klimhal van bijna 1700 vierkante meter met kleedkamers, douches en een ruim horecagedeelte.

Boulderen - het klimmen op een wand van maximaal 4,5 meter hoog – wint snel aan populariteit. De sport is geschikt voor alle leeftijden, je hebt niet meer nodig dan een paar sportschoenen en je kunt zo beginnen. Klimgordels zijn overbodig; mocht je vallen, dan vangen dikke valmatten je veilig op.

Na het succes van twee eerdere boulderhallen, gingen Bob en zijn partners op zoek naar een nieuwe ruimte, bij voorkeur in een studentenstad. Zo kwamen ze terecht in Maastricht. Bob: “Vanaf het begin hadden we goed contact met de gemeente, die alle medewerking verleende. Toen ze ons dit pand in het Frontenkwartier lieten zien, waren we meteen enthousiast. Vaak zitten klimhallen in loodsen, omdat je veel ruimte nodig hebt. Maar hier zijn enorme raampartijen tot aan het plafond. Daardoor is de beleving totaal anders geworden: de boulders hebben we in het midden van de ruimte gebouwd. Anders dan bij andere hallen kun je er omheen lopen.”

Vrijwilligers

De hele verbouwing hebben de ondernemers, samen met veel vrijwilligers, zelf gedaan. “We moesten het pand eerst leegruimen. Van oude buizen uit de Radiumfabriek tot dode duiven, van alles kwamen we tegen. Daarna zijn we in twee teams gaan bouwen. Het ene team hield zich bezig met het klimdeel, het andere team met de bar, de keuken en de kleedkamers.” De ondernemer is trots op het resultaat. Als verantwoordelijke voor de hal in Maastricht wil hij de onderneming intern verder laten groeien. “Mijn compagnons werken vanuit Amsterdam, ik ben permanent hier. We merken nu al dat er veel animo is voor het boulderen, onze kinderfeestjes op woensdag- en zaterdagmiddag lopen storm. Maastricht had al veel klimmers, vooral onder studenten, die ons snel wisten te vinden. Maar we zien ook een hoop nieuwe mensen. Vanaf november gaan we jeugdtrainingen geven en willen we klimmers gaan klaarstomen voor deelname aan nationale wedstrijden.”

Intussen is Bob ook nog bezig met zijn promotieonderzoek op het gebied van een nieuwe behandeling voor klompvoeten. Zijn toekomst ziet de doctor industrieel ontwerpen echter niet als wetenschapper, maar als ondernemer. “Hier in Maastricht gebeurt van alles, er lijkt veel mogelijk. De gemeente staat open voor nieuwe initiatieven en investeert flink in de binnenstad. En ook de ondernemers onderling weten elkaar te vinden. De timing om naar Maastricht te komen, was precies goed.”