Kruisbestuiving aan de Grote Gracht

Nu carnaval achter de rug is, kan Frans Hanneman even op adem komen. Zijn grime en visagie speciaalzaak StarMagic draait in de aanloop naar het feest overuren. Zeker nu de winkel is verhuisd van Cadier en Keer naar een pand naast carnavalswinkel de Roej Neus in Maastricht.

Een aantal jaren geleden hield Frans Hanneman een enquête naar de woonplaats van zijn bezoekers. Ongeveer 70 procent bleek uit Maastricht te komen. Logisch dus om dichterbij de klant te gaan zitten. Bij het ondernemersspreekuur van het Bedrijfscontactpunt legde Frans zijn wensen voor. Toen de mogelijkheid zich voordeed om een pop-up store te openen in de Wycker Brugstraat, greep de ondernemer die kans aan. In het begin was het even wennen. “Een Maastrichtse klant wees me erop dat ik geen Kerkraadse carnavalsmuziek mocht draaien. En ik moest ‘loere’ zeggen in plaats van ‘kieke’. We draaiden dat seizoen redelijk, maar ik merkte dat we toch aan de andere kant van de Maas moesten zijn.”

Tijdens een vervolgcontact met het Bedrijfscontactpunt werden verschillende vestigingsmogelijkheden onderzocht. Daarbij kwam een beschikbare winkelruimte aan de Grote Gracht, naast carnavalswinkel de Roej Neus, als beste uit de bus. “Er is een goede synergie ontstaan”, meent Frans. “Wij verwijzen onze klanten naar elkaar door. Mensen gaan naar de Roej Neus voor een carnavalspak en komen dan naar ons voor de schmink.” 

Spin-off

En er zijn meer voordelen van de vestiging in Maastricht: “De stad leeft en bruist. Mensen lopen uit nieuwsgierigheid naar binnen, het publiek is heel divers. Soms brengen klanten me op nieuwe ideeën. We hebben het ook nog nooit zo druk gehad met onze cursussen als dit jaar. Dat is een spin-off van de winkel.” 

Kansen genoeg dus, meent Frans. Toch zijn er ook enkele bedreigingen. “Wij zijn een seizoenszaak, we moeten het hebben van de periode in de aanloop naar carnaval. Omdat de Roej Neus het hele jaar door geopend is, zijn wij in de zomer ook vier dagen per week open. Druk is het dan niet, maar je kunt wel het zaadje planten voor het winterseizoen. Tot voor kort konden we, zeker in de zomer,  profiteren van de vele dagjesmensen die vanaf de parkeerplaats Cabergerweg over de Grote Gracht verder het centrum inliepen. Maar met de komst van het Sphinxkwartier is de route gewijzigd. Mensen lopen nu via de Boschstraat de stad in. Ook in het carnavalsseizoen merken we dat er minder passanten zijn die spontaan binnenkomen, jammer genoeg.” 

Klavertjes vier

Toch blijft de ondernemer optimistisch. “Wij zijn een speciaalzaak. De gemeente en andere ondernemers is er veel aan gelegen als de binnenstad ook dergelijke zaken heeft, naast alle ketens die er zijn. Binnenkort loopt mijn huurcontract hier af. Dan ga ik weer met het Bedrijfscontactpunt praten. Misschien weten zij een ander pand, of anders kies ik misschien voor jaarlijks een pop-up store op een andere plek.” Maar eerst maar eens kijken hoe het huidige seizoen verloopt. Als steuntje in de rug kreeg Frans van zijn dochter ‘happy socks’ met klavertjes vier erop, bedoeld om hem geluk te brengen.

Meer info

https://www.starmagic.nl/