Maak kennis met: Amore

Zij is student cultuurwetenschappen, hij is (pizza)bakker. Tea Pajazetovic en Matteo Martelli leerden elkaar kennen in de Maastrichtse pizzeria waar Matteo werkte. Behalve de liefde voor elkaar, delen ze ook de liefde voor ambachtelijk gemaakte deegproducten. Voor hun pas geopende panetteria en winkel in Maastricht paste dan ook maar één naam: Amore.

Matteo liep al een tijdje rond met plannen om voor zichzelf te beginnen. Maar na een bezoek aan zijn thuisstad San Salvo in Italië wisten Tea en Matteo het zeker: ze wilden in Maastricht een authentieke panetteria openen voor ambachtelijke deegproducten, zoals pizzastukken, gevulde focaccia’s, zoete calzone en broden, gecombineerd met een winkeltje voor onder meer groentezaden, Italiaanse kaas en ‘salumi’ (vleeswaren). De kernwaarden van hun onderneming - aandacht voor het ambacht, voor de ingrediënten, voor de natuur en het milieu en voor de mens – waren van meet af aan duidelijk. Lastiger was het om wegwijs te worden in alle regels. “De aanloop was niet eenvoudig”, vertelt Tea. “Er gingen wat dingen mis, onder meer omdat de Kamer van Koophandel ons classificeerde als ‘pizzeria’, wat valt onder horeca. Maar wij zijn een winkel. Op het dieptepunt heb ik aangeklopt bij het Bedrijfscontactpunt (BCP) van de gemeente. Achteraf had ik dat eerder moeten doen, want het BCP stond direct voor ons klaar en heeft ons op een prettige manier geholpen. Zo wisten wij niet dat we een milieuvergunning nodig hadden voor onze oven en aan welke regels reclame-uitingen op straat moesten voldoen. Het geeft rust te weten dat ik met vragen altijd terecht kan bij het BCP.”

De twee jonge ondernemers zijn blij dat hun zaak nu open is. “De komende tijd gaan we ons assortiment nog wat aanpassen, afhankelijk van de vraag”, zegt Tea. “We willen ook werken met spelt-, haver- en volkorenmeel. En voor onze zoete calzone zouden we graag zelf de nutella-vulling willen maken.” Maar dat is voor later, eerst maar eens even kijken hoe het loopt. Heeft Tea als ervaringsdeskundige nog tips voor andere startende ondernemers? “Zeker. Wees niet bang om vragen te stellen en ga al vroeg in het traject praten met de gemeente. Zit het even tegen? Hou dan je doel goed voor ogen en blijf rustig.”