Netwerken = delen + vermenigvuldigen

Math Fooij over het succes van de Maastrichtse Open Coffee

“Ik maak van schapen mensen.” Een quote die Math Fooij weleens gebruikt bij het onderdeel elevatorpitch tijdens de Open Coffee Maastricht.  “Want”, zo houdt hij zijn toehoorders voor, “de kracht van netwerken schuilt in het feit of je al dan niet reproduceerbaar bent.” En die quote? Die prikkelt in elk geval al. Onze nieuwsgierigheid is gewekt: wie is Math? Wat doet hij? En waarom is zijn formule het geheime ingrediënt van de Maastrichtse Open Coffee, een event dat dit jaar 10 kaarsjes uitblaast?

Math is eigenaar van Avytos, een bedrijf dat zich bezighoudt met business development. Of zoals Math het zelf omschrijft “een manier om persoonlijk en zakelijk te groeien door tijdelijk bewust de regie uit handen te geven. Zodat er ruimte ontstaat om dat uitstekend product of die prima dienst op een andere manier te bekijken en te herpositioneren. Met als uiteindelijke doel extra waarde toe te voegen aan dat bedrijf en die ondernemer.” Business development kan niets zonder goede communicatie, dus geeft Math geregeld ook (communicatie)trainingen. Ook maakt hij deel uit van het docententeam van Syntra in Hasselt.

Over Open Coffee

Samen met andere zzp’ers organiseert Math elke maand een Open Coffee. De Maastrichtse variant bestaat dit jaar 10 jaar. “Open Coffee is een wereldwijd netwerkconcept dat ooit bedacht is in Londen. Daar begon de oprichter van Skype informele bijeenkomsten om geldschieters en ondernemers bij elkaar te brengen en ondernemerschap te stimuleren. Vandaaruit waaide het idee onder andere over naar Nederland. In 2009 vindt de eerste Open Coffee in Maastricht plaats. Het doel van die bijeenkomsten was en is ontmoeten en verbinden.”

5 jaar aan het roer

In 2014 komt Math in aanraking met de Open Coffee en neemt hij samen met Jan Poolen en Yvonne Hoogstraten het organisatiestokje in Maastricht over. “Ik kende het fenomeen doordat ik samen met Jan enkele Open Coffee-bijeenkomsten in Hasselt en Maastricht had bijgewoond. Toen we hoorden dat de toenmalige organisator van de Open Coffee in Maastricht wegging, hebben we meteen de stoute schoenen aangetrokken. ”

Een frisse wind

“Het concept van een Open Coffee is vrij simpel. De bijeenkomsten vinden doorgaans in de ochtend plaats. Onder het genot van een kopje koffie kun je je netwerk vergroten. 5 jaar geleden hebben we er een eigen sausje overheen gegoten. En, heel eerlijk, dat is precies waarom de Maastrichtse variant zo’n succes is.”

Groeien

Waar zit hem dat dan in? “Netwerken is leuk en het kan je werk of klanten opleveren, maar dat is niet het doel dat we nastreven. Sterker nog: een Open Coffee levert maar sporadisch iemand werk of klanten op. Wat belangrijker is – en waarom mensen ook zo graag komen - zijn de kansen en de handvatten die je tijdens de bijeenkomsten krijgt om te groeien. Want als jij groeit, groeit ook je zaak.”

Klinkt leuk, maar hoe kun je groeien door koffie te drinken met anderen? “Netwerken lijkt simpel: wat praten, kaartjes uitwisselen en dan verder naar de volgende persoon. Maar of je dan écht indruk hebt gemaakt, écht contact hebt gemaakt? Nee. We geloven erin dat je succes kunt hebben als je reproduceerbaar wordt voor anderen. Dat je indruk maakt als persoon. En dat je verhaal en wie jij bent als persoon blijven hangen bij de mensen die je sprak zodat zij jouw verhaal verder kunnen vertellen. Daarom is elke bijeenkomst weer net iets anders opgezet. Persoonlijke groei staat centraal.”

Levensvaardigheden

“Tijdens de Open Coffees is volop ruimte om vrij te netwerken. En er is een ‘geregisseerd’ deel. Dan ga je zowel in groep als 1 op 1 aan de slag.  Met speeddaten bijvoorbeeld, de elevator pitch of het kleurnetwerken (op basis van een kleur wordt een groep gevormd en samen met die groep voer je opdrachten uit). Bij de Open Coffee Maastricht sta je nooit alleen. En je doet er de nodige levensvaardigheden en kennis op. Want écht netwerken is delen én vermenigvuldigen. En dat allemaal voor de spotprijs van 5 euro. Waarvan ook nog eens de helft naar het Toon Hermans Huis Maastricht gaat”, aldus Math.

Grensoverschrijdend

De Open Coffee in Maastricht is toegankelijk voor iedereen. “Het maakt dus niet uit of je ondernemer bent, ambtenaar, student, asielzoeker of werkzoekende, Nederlander of Belg. Belangrijk is dat je komt met een open instelling.” De Coffee in Maastricht heeft daarnaast vooral ook een grensoverschrijdend karakter. “Dat komt niet alleen door de aanwezigheid van Belgische en soms ook Duitse bezoekers of het hebben van een locatie in de Belgische grensstreek”, verklaart Math. “We proberen iedere bijeenkomst onze deelnemers die handvatten aan te reiken die nodig zijn om de eigen grenzen te overschrijden. En om zichzelf op een onderscheidende manier op de kaart te zetten.”

Meer informatie

Wil je meer weten over Open Coffee Maastricht? Neem dan eens een kijkje op www.ocmaastricht.nl. En kom het vooral zelf ervaren. Je bent hierbij van harte uitgenodigd. Iedere derde vrijdag van de maand vanaf 08.30 uur tot 11.30 uur. Telkens op een interessante locatie in of rondom Maastricht.