Nieuw leven in Entre Deux

De tweede verdieping van winkelcentrum Entre Deux ondergaat een metamorfose. In maart installeren zich er de eerste startende en/of innovatieve ondernemers. Ook opent dan de ‘makers space’, waar de nieuwste hightech technieken ter beschikking staan van het publiek. Alain Rutten, eigenaar van MoZT en een van de trekkers van het plan, vertelt meer.

“Het begon met Starters Valley, dat startups begeleidt bij de eerste stappen op het ondernemersvlak”, vertelt Alain Rutten. “Toen steeds meer bedrijfjes bij ons aanklopten, zochten mijn zakelijk partner Nando Ngandu en ik naar mogelijkheden om uit te breiden. Al snel kwam de tweede verdieping van de Entre Deux in beeld. We hebben samenwerking gezocht met Qeske uit Kerkrade, een platform waar onderwijsinstellingen en bedrijven gezamenlijk werken aan innovatieve concepten. Hun manier van werken past prima binnen onze plannen voor de Entre Deux. Het is de bedoeling dat startende ondernemers in de voormalige winkelruimte van Xenos en Cook&Co een plek ter beschikking krijgen, waar ze hun ‘Made in Maastricht’-product  aan de man kunnen brengen. Daarnaast komt er een ‘makers space’ met in elk geval enkele 3D-printers en een hackatonruimte. Wil je iets laten maken, of heb je een IT-probleem, dan kun je daar terecht.”

Ondernemers kunnen een ruimte huren voor een korte of langere periode. Zo kunnen ze hun product ‘uitproberen’ op de markt. Door de aanwezigheid van meerdere makers en ondernemers bij elkaar, ontstaat er bovendien synergie tussen de bedrijfjes. “Dat versterkt het totaalconcept”, meent Rutten. Innovatie is de gemene deler van alle ondernemers die zich in de Entre Deux vestigen. Rutten: “Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat gebruik maakt van nano coating om je telefoon te beschermen tegen krassen, vingerafdrukken en straling. Maar ook zijn we bezig met een onderscheidend horecaconcept, waar je in plaats van een hartje een selfieprint op je cappuccino krijgt.”

Rutten is lovend over de samenwerking met de gemeente bij de realisering van de plannen. Hij prijst de korte lijnen en het grote netwerk van de gemeente. “De eerste onderhandelingen met de eigenaar van de Entre Deux zijn ook door de gemeente gevoerd. Het was niet vanzelfsprekend dat een deel van een winkelcentrum wordt ingevuld met niet-winkelfuncties. Wij zijn erg blij dat dat toch is gelukt.”

Tijdens de TEFAF is de pre-opening van het nieuwe initiatief in de Entre Deux. De officiële opening zal op een later moment plaatssvinden.