Psylaris: bedrijf met een missie

Ze namen deel aan de gerenommeerde startup incubator Y Combinator in de VS en kregen financiële steun van LIOF en Universiteitsfonds Limburg. Nu is het bedrijf Psylaris van Mike Verhiel en Christoph Lijnen nog gevestigd in de Maastrichtse Entre Deux, maar van hieruit willen ze de wereld veroveren.

Het is duidelijk: aan ambitie ontbreekt het Mike Verhiel en Christoph Lijnen niet. De twee jonge ondernemers, afgestudeerd in respectievelijk psychologie en international business economics, hebben een virtual reality toepassing in de markt gezet voor EMDR-therapie. EMDR is een behandelvorm met afleidende stimulansen, die helpt om trauma’s en negatieve herinneringen te verwerken. “Psychologen passen EMDR veelvuldig toe, altijd volgens een strak protocol”, legt Mike uit. “Omdat het protocol altijd hetzelfde is, kun je de therapie vatten in een algoritme en gebruiken in een digitale omgeving. Met onze toepassing kan de cliënt zichzelf behandelen. Weliswaar onder verantwoordelijkheid van psycholoog of therapeut, maar zonder dat deze er fysiek bij aanwezig moet zijn. Daardoor zijn de wachttijden korter en kun je meer therapiesessies volgen tegen minder kosten.”

Missie

Voor hun startup kregen Mike en Christoph van verschillende kanten steun. Christoph: “Het Limburgse investerings- en ontwikkelingsfonds LIOF stelde een investeringssubsidie beschikbaar, maar daarvoor moesten we wel een vijfjarenplan maken. Dat dwingt je om goed na te denken over je opties.” Intussen werkt Psylaris samen met de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen, waar de app verder wordt doorontwikkeld, en met Lime (Limburg Meet). “Een waardevolle partner, die ons helpt bij het vinden van een relevant netwerk en nieuwe mogelijkheden.”

 “Onze EMDR-VR app is goed opgepakt door behandelaars”, zegt Mike. “Vooral uit het midden en westen van het land is de belangstelling groot, gek genoeg blijven de psychologen in het zuiden wat achter.” Desondanks vinden de ondernemers Maastricht voorlopig een prima uitvalsbasis voor hun bedrijf. “Er is in de omgeving genoeg kennis aanwezig, Maastricht ligt vanuit Europa gezien strategisch gunstig en we kunnen hier goede programmeurs vinden.” “Overigens zijn onze medewerkers vooral uit overtuiging naar Psylaris gekomen”, vult Christoph aan. “Zij geloven net als wij in onze missie.” 

Events

Als startup heeft Psylaris ervaren dat het loont om samenwerking met andere ondernemers op te zoeken. Mike: “Wij hebben altijd onze voelsprieten uitstaan en zoeken voortdurend naar interessante connecties. Die vinden we bijna vanzelf in de ‘entrepreneurial hub’ van de Entre Deux, maar ook via het Bedrijfscontactpunt.” Christoph heeft nog wel een tip om startende ondernemers op weg te helpen: “Het zou goed zijn om vaker events te organiseren waar bedrijven samenkomen. Of om een centrale plek te creëren waar beginnende ondernemers bijvoorbeeld voor een half jaar terechtkunnen.” 

Zelf zien Mike en Christoph de toekomst voor Psylaris zonnig in. “Idealiter hebben we over een aantal jaren een wereldwijd imperium voor VR-toepassingen als aanvulling op de psychologische hulpverlening.” Grootspraak? “Als je een bedrijf wil starten, moet je lef hebben. Denk niet alleen, maar doe vooral. Ga ervoor.”

Meer informatie

https://www.psylaris.com/