Van Montfort Laboratories: nieuw bedrijf in plaats van pensioen

Een kleine twee jaar geleden lonkte het pensioen voor Yvonne Coolen en haar man Hans van Montfort. Maar toen kreeg hun oudste dochter last van uitzonderlijk veel haaruitval waar weinig aan te doen leek. Hans, zelf arts, ging op onderzoek uit en ontwikkelde een serum dat werkte. Het leidde tot de start van een nieuw bedrijf, Van Montfort Laboratories, dat met het haarserum Esthecin (‘ontwikkeld voor Esther’) vanuit Maastricht de hele wereld wil veroveren.

Het is best onlogisch om aan het einde van je loopbaan nog een nieuwe onderneming te starten, geeft Yvonne Coolen, nu CEO bij Van Montfort Laboratories, toe. Toch besloten ze het te doen, overtuigd van de werking van hun uitvinding. “We hebben alles zelf gefinancierd en zijn geheel op eigen kracht begonnen. Van meet af aan hebben wij geloofd in ons product en het is fantastisch dat we er al zo veel mensen mee hebben kunnen helpen. Onze grootste voldoening ligt in het feit dat we bouwen aan het zelfvertrouwen van mensen.”

Natuurlijke ingrediënten

Esthecin wordt vervaardigd op basis van plantaardige, natuurlijke ingrediënten. Het serum is geregistreerd als cosmetisch product, niet als geneesmiddel. Yvonne: “Wil je een geneesmiddel op de markt brengen, dan moet je een totaal andere weg bewandelen. Het belangrijkste is echter dat Esthecin werkt.” Door het serum op de hoofdhuid te masseren, worden de wortels en haarzakjes gevoed. Op die manier kan de kwaliteit van de haren worden verbeterd. “Het middel is toepasbaar bij androgeen en telogeen haarverlies, dat wil zeggen als er nog haarzakjes aanwezig zijn”, legt Yvonne uit.

Kruisbestuiving

Van Montfort Laboratories is gevestigd op de Brightlands Health Campus Maastricht (BHCM). “Vanwege de kruisbestuiving met andere bedrijven is dit een fijne plek”, meent Yvonne. “Wij werken bij de productie van Esthecin nauw samen met onze ‘buurman’ CRB Benelux, een wetenschappelijk laboratorium voor persoonlijke verzorgingsproducten. Het moederbedrijf van CRB zetelt in Zwitserland. Daar wordt Esthecin ook geproduceerd.”

De weg in de zakenwereld

Door de snelle ontwikkeling van hun bedrijf hebben Yvonne en Hans zich het ondernemerschap in rap tempo eigen moeten maken. Bedrijfscontactpunt Maastricht hielp Van Montfort Laboratories met introducties bij financiële instellingen voor bedrijfsfinanciering en met het vergroten van de naamsbekendheid. “Wij zijn beiden zorgaanbieders, kenden de weg in de zakenwereld niet. Als ik had geweten hoeveel werk het was om deze onderneming te starten, had ik het misschien niet gedurfd. Maar de keerzijde is dat ik elke dag nieuwe dingen leer en dat we een geweldig, jong team om ons heen hebben. Voor onder meer de marketing, design, ict en logistiek werken we met zzp’ers uit de buurt. We zorgen nu dus zelf voor werkgelegenheid in Maastricht en zijn, mede dankzij de publiciteit voor Esthecin in verschillende tv-programma’s, een visitekaartje voor de stad.”

Gezond bedrijf

Het succes van Esthecin heeft ertoe geleid dat binnenkort ook een wenkbrauw- en wimperserum beschikbaar komt. “Van Montfort Laboratories is een gezond bedrijf. Maar over een jaar of twee, drie willen we zelf een stap terug doen. Onze onderneming heeft alles in zich om wereldwijd te kunnen groeien. Maar om naar dat niveau te kunnen opschalen, moet een grote firma het overnemen.”

Meer info: www.esthecin.com