Witmakers: een werkruimte, geen speeltuin

Ruim een jaar geleden namen de eerste ondernemers hun intrek in Witmakers, een monumentaal bedrijvenpand in hartje Maastricht. Geen ‘collective workspace’, geen centrum voor startups, wel een inspirerende omgeving voor bedrijven die creatief bezig zijn binnen hun vakgebied. “We zijn hier om te werken, het is geen speeltuin. Een pingpongtafel komt er niet in.”

“In het begin voelden we ons een beetje  als het Volk van Laaf”, vertelt Vic D’Elfant. “Mensen staarden continu door de ramen naar binnen om te zien wat hier gebeurde.” “D’Elfant dacht met zijn bedrijf MIDDAG, dat gespecialiseerd is in maatwerk websites en het ontwikkelen van apps, mee over het concept van Witmakers. Als een van de eersten vestigde hij zich met twee medewerkers plus kantoorhond in het pand. “Daarvoor zaten we 9 jaar in bedrijvencentrum Malberg, waar we via het Bedrijfscontactpunt terecht waren gekomen. Mijn huidige vennoot heb ik daar leren kennen; we hebben onze 2 ondernemingen samengevoegd tot MIDDAG.” 

Goesting

Inmiddels zijn vrijwel alle 16 ruimtes in Witmakers verhuurd. Relatieve nieuwkomer is Quick Brown Foxes, een strategisch creatief communicatiebureau met Belgische wortels. “We waren op zoek naar een omgeving met meer dynamiek”, verklaart Simon Kempeneers de verhuizing van Heusden-Zolder naar Maastricht. “Deze plek beviel ons meteen. ‘Goesting’ was de voornaamste drijfveer om hierheen te komen. Maastricht ligt centraal in de Euregio, het is een levendige stad. Dat maakt het niet alleen makkelijker om medewerkers te werven, maar ook om onze markt te verbreden.“

Quick Brown Foxes, dat 5 vaste medewerkers en 3 freelancers telt, bezet 2 ruimtes op de begane grond. “Het is prettig dat we bijvoorbeeld de keukens en vergaderruimte kunnen delen”, meent Kempeneers. “Maar het is ook essentieel dat hier geen open workspace is. Dat werkt misschien voor zzp’ers, maar niet voor ons. Wij willen klanten kunnen ontvangen en in alle rust kunnen werken. Als we behoefte hebben aan levendigheid, lopen we de stad in. Dat is onze speeltuin, op kantoor doen we gewoon ons werk.”

Wetgeving

Nadelen aan de verhuizing naar Nederland zijn vooral van administratieve aard, stelt Kempeneers. “De wetgeving is op veel vlakken nog minder Europees dan de ondernemers zijn. Maar uiteindelijk weegt dat niet op tegen de voordelen: werken in een ander land is verrijkend, het biedt nieuwe kansen en een nieuw afzetgebied, je maakt kennis met een nieuwe cultuur. En Maastricht is een fijne stad, klanten komen hier graag.”

Dat laatste kan D’Elfant beamen. “Aanvankelijk maakten wij ons wel wat zorgen. Zouden klanten ons nog weten te vinden, nu we midden in de binnenstad zitten? We zien nu dat dat geen probleem is. Mensen van verder weg maken er een dagje of zelfs een weekendje uit van. Er ontstaat ook een natuurlijke shifting: klanten die graag zaken met ons doen, nemen het voor lief dat ze niet voor de deur kunnen parkeren.”

Deelauto’s

D’Elfant vindt wel dat de gemeente ondernemers in de binnenstad zou kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld door het parkeerbeleid nog eens goed onder de loep te nemen, door extra fietsenstallingen te plaatsen of door het aantal plekken voor deelauto’s uit te breiden. “Beschouw de binnenstad niet alleen als een toeristische trekpleister, maar ook als een gebied waar gewerkt wordt”, vult Kempeneers aan.

Als het aan de 2 ondernemers ligt, blijven ze voorlopig in Witmakers. Ook al omdat het bedrijvenpand kansen biedt voor inhoudelijke samenwerking. Het eerste project van Quick Brown Foxes en MIDDAG samen is inmiddels een feit. “Kijk om je heen, sta open voor nieuwe verbindingen”, tipt D’Elfant collega-ondernemers. “Ik geloof in de uitdrukking ‘alleen ben je sneller, samen kom je verder’. Door samen te werken, kun je stabieler groeien. Een bedrijvenpand als dit kan daarbij een handje helpen.”

Meer informatie