Even voorstellen: de energiecoaches

Stel: jullie willen als VvE gaan verduurzamen. Vanwege het milieu, de lagere energierekening of beter wooncomfort. Wat de reden ook is, vaak is de volgende vraag: waar beginnen we? Dan biedt de VvE-energiecoach uitkomst. We gingen in gesprek met Maartje Meessen, coördinator Energiecoaches bij CNME.

Aan de slag

Een energiecoach helpt bij het verduurzamen van de woning. Inmiddels heeft het CNME zeven mensen speciaal hiervoor opgeleid. In de afgelopen twee jaar hebben ze al veel ervaring opgedaan bij particuliere huizen. Nu gaan de energiecoaches aan de slag voor de VvE’s. “Ze hebben nog een extra training gekregen, omdat je bij VvE’s te maken hebt met andere ruimtes en voorzieningen, zoals een trappenhuis of een lift”, vertelt Maartje. De VvE-energiecoaches richten zich op VvE’s van 10 of minder wooneenheden. Grotere VvE’s worden verwezen naar een maatwerk adviseur. 

De energiecoach komt op bezoek

Een afspraak maken met een VvE-energiecoach is eenvoudig. Via de website kunt u het contactformulier invullen. Allereerst komt er een telefonisch intakegesprek. “Het is belangrijk dat we vooraf weten met welke startsituatie we te maken hebben”, zegt Maartje. “Wat zijn de verbruikscijfers, wat is er al gedaan aan verduurzaming en wat zijn de wensen?” Vervolgens wordt een afspraak gemaakt voor de energiescan. De VvE-energiecoach komt op bezoek, gaat in gesprek met de bewoners en bekijkt het pand. “Mensen willen bijvoorbeeld weten wat de mogelijkheden zijn of hebben juist een hele gerichte vraag.”

En dan?

Enkele weken na het bezoek volgt een adviesrapportage met alle bevindingen en mogelijkheden overzichtelijk op een rijtje. “De foto’s van de verschillende situaties staan erin met bijbehorende advies. Een advies kan gaan over de aanschaf of vervanging van installaties. Of over het aanbrengen of verbeteren van isolatie in de woningen of gemeenschappelijke ruimtes. CNME wil mensen bewust maken van de urgentie van energiebesparing en de rol die zij hier zelf in kunnen spelen. Daar dragen wij graag ons steentje aan bij.”  

Met de kartrekkers aan tafel

Moet iedereen aanwezig zijn bij het bezoek van de VvE-energiecoach? “Nee, dat is niet nodig. Wel is het belangrijk dat we alle nodige informatie tijdens het bezoek kunnen ophalen. Dus als er een bepaalde woning sterk afwijkt van de andere woningen, is het wel prettig als we die kunnen zien. Als het allemaal dezelfde ruimtes betreft, is één voldoende.”  Wie moeten er dan vooral bij het bezoek van de VvE-energiecoach zijn? “Het handigste is als meteen de juiste personen aan tafel zitten. Dus leden van het bestuur, mensen die zicht hebben op het budget en enthousiast zijn over het verduurzamen van de woning. Dus vooral de kartrekkers. Soms kan een gesprek met een VvE-energiecoach helpen bij het vinden van argumenten om de andere bewoners over de streep te halen.” Inmiddels zijn al enkele VvE’s geadviseerd. Maartje: “We zien dat het zich snel rond spreekt. En dat de uitkomst heel erg verschilt per pand. Het is altijd maatwerk.”

Wanneer kan ik de VvE-energiecoach inschakelen?

“Het beste moment om een VvE-energiecoach in te schakelen, is tijdens de verkenningsfase. Als je je samen aan het oriënteren bent op de verschillende mogelijkheden, helpt de VvE-energiecoach om alles inzichtelijk te maken. Ook later, als je keuzes moet maken, kan hij meedenken.”

Ook een bezoek van een VvE-energiecoach?

Vul dan het formulier in op de website van CNME: https://www.cnme.nl/projecten/energiecoaches/