Even voorstellen: Rianne van der Krogt

Waarom een  VvE-energiebalie? “Omdat de energietransitie voor iedereen een flinke opgave is, maar het voor VvE’s allemaal net weer iets ingewikkelder ligt. Het gaat meestal om grotere panden, je bent met meerdere mensen en je moet gezamenlijk besluiten nemen. Daarom is de VvE-energiebalie Maastricht opgezet. Om alle 900 VvE’s in Maastricht te ondersteunen op weg naar duurzamer wonen.” Aan het woord is Rianne van der Krogt, coördinator van de VvE-energiebalie Maastricht.

Vanaf het eerste moment

“Bij de VvE-energiebalie Maastricht willen we antwoord geven op de vragen die VvE’s hebben over verduurzaming”, vertelt Rianne. “Dat kan al vanaf het moment dat een groep bewoners over verduurzaming begint na te denken. Ze willen misschien eerst weten wat hun huidige energielabel is. Misschien zit nog niet iedereen op dezelfde lijn. Hoe neem je dan je medebewoners mee? Op de website van de VvE-energiebalie Maastricht vindt u bijvoorbeeld instrumenten die ondersteunen bij de communicatie onderling in de VvE. Binnenkort bieden we ook een quick scan aan die inzicht geeft in wat er nog gedaan moet worden. ‘Nul op de meter’ is voor sommige panden misschien niet realistisch. Die ambitie is op zichzelf natuurlijk lovenswaardig, maar we kijken liever naar wat stap voor stap mogelijk is.”

De voorbereidingen

Als er leden van een VvE zijn die willen verduurzamen, is het goed dit zo snel mogelijk in de ALV te bespreken: “Ik heb interesse in verduurzaming. Vindt u het goed als ik de mogelijkheden voor onze flat ga onderzoeken?”

“Sinds 2018 zijn VvE’s verplicht om te sparen voor het onderhoud aan hun complex. Dit doen ze dikwijls op basis van een meerjarenonderhoudsplan”, zegt Rianne. “Het is verstandig om bij zo’n gepland onderhoudsproject meteen ook te kijken wat je aan duurzaamheid kan doen. Begin met een scan door een energiecoach of een maatwerkadviseur bij u thuis en neem de aanbevolen maatregelen vervolgens op in het duurzaam MJOP”.

Het kan zijn dat de kosten dan hoger uitvallen. “Klopt, je moet dan extra geld bijleggen. Veel verdient zich in de loop van de jaren ook weer terug. Zo’n besluit moet via de ALV van een VvE.

Uitvoeren maar!

“Als alle voorbereidingen zijn getroffen, is het tijd om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Het projectplan moet nu vertaald worden naar de praktijk” legt Rianne uit. “Op de website van de VvE-energiebalie Maastricht willen we de vraag van bewoners en het aanbod van bouwprofessionals op elkaar afstemmen. Een onafhankelijk bureau heeft voor ons het VvE bouwloket ontwikkeld. Daar bieden verschillende aannemers en leveranciers van bijvoorbeeld zonnepanelen hun producten en diensten aan. Die bouw- en installatiebedrijven moeten aan een aantal criteria voldoen. Zo willen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat een zonnepaneelleverancier het aangeeft als het dak beter eerst geïsoleerd kan worden. Een integrale aanpak, noemen we dat. Op die manier komen bewoners later niet voor verrassingen te staan.”

Online én offline

De VvE-energiebalie Maastricht is meer dan een website en een mailadres. Rianne en haar team organiseren regelmatig bijeenkomsten. “Ik denk dan aan informatieavonden over financiering en de cursus ‘VvE’s met Energie’. Met interessante workshops willen we mensen enthousiasmeren en informeren. Als er voldoende belangstelling is, kunnen we bijvoorbeeld ook samen de Woonwijzerwinkel in Rotterdam bezoeken. Daar zie je letterlijk alle oplossingen voor duurzaam wonen.” En als mensen andere ideeën of wensen hebben, hoort Rianne die graag. “Absoluut. Bij het opzetten van de VvE-energiebalie Maastricht hebben we in denktankbijeenkomsten met enkele VvE’s gekeken naar hun wensen. Die willen we zoveel mogelijk waarmaken.”

Een website in beweging

“De website staat nooit stil, we blijven tools en informatie toevoegen. Hulpmiddelen die mensen kunnen gebruiken bij het proces van verduurzaming van hun woning.” Maastricht staat net als andere steden voor een flinke opgave. Na het klimaatakkoord van Parijs is nu tijd van actie aangebroken. Rianne: “Als Maastricht in 2050 volledig klimaatneutraal moet zijn, moeten we nu beginnen en kunnen we niet wachten tot 2049.”