Demonstratie of betoging houden

Iedereen mag demonstreren. Daar is geen vergunning voor nodig. Wel moet u een demonstratie of  betoging vooraf melden bij de gemeente. Als het nodig is, kunnen we dan tijdig samen met politie en handhaving veiligheidsmaatregelen nemen.

Melden

U moet uw betoging of demonstratie minimaal 48 uur vooraf melden. Dat kan online met DigiD of met eHerkenning. Weekend en officiële feestdagen tellen niet mee.

Wilt u bij uw betoging of demonstratie aanvullende middelen gebruiken? Bijvoorbeeld een podium of kraampje? Dan heeft u mogelijk een aanvullende vergunning nodig voor het gebruik van die middelen. 

Na ontvangst van uw melding nemen wij contact met u op en hoort u welke voorschriften van toepassing zijn tijdens uw demonstratie of betoging. Ook laten wij u weten of er eventueel een aanvullende vergunning nodig is.  Bijvoorbeeld een standplaatsvergunning of een vergunning voor het gebruik van een geluidswagen.

Coronamaatregelen

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, dient u 1,5 meter afstand van anderen te houden. Ook als u deelneemt aan een demonstratie of betoging. Vanwege het risico op  contact, mag u flyers, producten of andere zaken niet van hand tot hand uitreiken. Belangstellenden mogen dit wel van een tafel of kleed oppakken.

Kijk voor meer informatie over het coronavirus en de geldende maatregelen op de website van de Rijksoverheid

Meer informatie

Wilt u vooraf meer weten over de mogelijkheden en voorschriften voor demonstraties en betogingen. Bel dan naar 14 043. We helpen u graag.