Afvalloos Maastricht - Afvalproef geëindigd, evaluatie gestart

In Boschpoort en Jekerkwartier Noord liep van 1 juni tot en met 30 november 2017 de Afvalproef. In de afvalproef hebben inwoners van deze buurten hun huishoudelijk afval een halfjaar lang op een andere manier aangeboden, om te testen of dit gebruikersvriendelijker is voor de bewoners en meer recycling van afval oplevert. 

De afvalproef is eind 2016 door bewonerspanels vormgegeven. Alle bewoners konden hier vervolgens kiezen uit twee varianten. De Afvalproef is nu geëindigd, en we zijn gestart met de evaluatie van de Afvalproef. Op deze site leest u meer informatie over de proef in het algemeen. Voor specifieke informatie over de proef in de proefbuurten kunt u hieronder op de betreffende buurt klikken. 

Proefbuurten

U vindt per proefbuurt meer informatie over de gekozen variant, de data van de inloopavond en de klankbordgroep, plus contactinformatie. 

Waarom een afvalproef?

In ons huishoudelijk restafval zitten nog steeds materialen die hergebruikt kunnen worden, in plaats van te worden verbrand. Wist u dat een Maastrichtenaar gemiddeld 114 kg afval per jaar in de restzak stopt? En dat het grootste gedeelte daarvan uit groente-, fruit- en tuinafval (GFT) bestaat? Dat GFT kan weer nuttig gebruikt worden (composteren, vergisten, enzovoort). Behalve GFT kan ook nog ander afval hergebruikt worden. Hergebruik is beter voor het milieu én voor de portemonnee.

Maastricht afvalloos 2030

De gemeenteraad heeft als doel gesteld dat Maastricht in 2030 afvalloos is (#maastrichtafvalloos). Dat wil zeggen dat al het huishoudelijk afval dan gescheiden aangeboden en hergebruikt wordt.

Als eerste stap op weg naar 2030 start de gemeente met deze afvalproef. Samen met buurtbewoners nadenken over het slimmer inzamelen van GFT, luiers en incontinentiemateriaal, textiel en kleine elektrische apparaten, grof huishoudelijk afval. Slimmer wil zeggen: met een zo goed mogelijke mix van gebruiksgemak, milieuwinst, kosten en werkgelegenheid. 

Hoe gaat het verder?

De afvalproef wordt nu geëvalueerd. Dat doen we aan de hand van vier voorwaarden die door de gemeenteraad zijn meegegeven: milieudoelstellingen (recycling), service door bewoners, kosten en stimuleren van (sociale) werkgelegenheid. Uw ervaringen met de proef worden dus nadrukkelijk meegenomen. Tijdens de proef hebben we gewerkt met een klankbordgroep uit de buurt, en was er via een drietal enquêtes, inloopavond en het mailadres afvalloos@remove-memaastricht.nl gelegenheid om uw mening over de proef met ons te delen. 

De resultaten van de evaluatie van de afvalproef leest u begin 2018 op de website en in de nieuwsbrief die begin 2018 verstuurd wordt naar de bewoners van de proefbuurten. 

Vragen?

Heeft u vragen over de proef? Neem dan gerust contact met ons op via afvalloos@remove-memaastricht.nl of 14 043.