Afvalloos Maastricht - Afvalproef van start

Op 1 juni 2017 begint in Boschpoort en Jekerkwartier Noord de afvalproef. Inwoners van deze buurten gaan een halfjaar (tot 30 november 2017) op een andere manier hun huishoudelijk afval scheiden. Zij ontvangen medio mei het startpakket met de nieuwe afvalkalender voor de proef.

Eind 2016 is de afvalproef door de bewonerspanels uit de proefbuurten vorm gegeven. Zij stelden 2 varianten samen, waar de proefbuurt vervolgens uit kon kiezen. Vanaf 1 juni gaan we proefdraaien met de gekozen variant.

Proefbuurten

U vindt per proefbuurt meer informatie over de gekozen variant, de data van de inloopavond en de klankbordgroep, plus contactinformatie. 

Inloopavond per proefbuurt

Voor elke proefbuurt is er een inloopavond waar u terecht kunt met eventuele vragen waar u tegenaan loopt sinds de start van de afvalproef. Ook kunt u die avond uw ervaringen met de proef met elkaar en met ons uitwisselen. U kunt gewoon binnenlopen.

  • Boschpoort Hoogbouw: maandag 19 juni 2017, Buurthuis Boschpoort, Pastoor Moormanstraat 80, tussen 19.00 en 21.00 uur.
  • Boschpoort Laagbouw: dinsdag 20 juni 2017, Buurthuis Boschpoort, Pastoor Moormanstraat 80, tussen 19.00 en 21.00 uur.
  • Jekerkwartier Noord: woensdag 21 juni, D’n Hiemel, Sint Bernardusstraat 24A, tussen 19.00 en 21.00 uur.

Uw ervaring telt!

Tijdens de afvalproef werken we met een klankbordgroep van bewoners om de ervaringen met het nieuwe inzamelsysteem te bespreken. Wilt u uw ervaringen met ons delen en deelnemen aan deze klankbordgroep? Geef u dan op via afvalloos@remove-memaastricht.nl of 14 043.

Vragen?

De proef is misschien even wennen. Wij doen daarom ons best om u zo snel en zo gemakkelijk mogelijk op weg te helpen. Heeft u vragen of loopt u ergens tegenaan? Kijkt u dan bij de veelgestelde vragen of uw vraag er tussen staat. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op via afvalloos@remove-memaastricht.nl of 14 043.

Waarom een afvalproef?

Het zit zo. In ons huishoudelijk restafval zitten nog steeds materialen die hergebruikt kunnen worden, in plaats van te worden verbrand. Wist u dat een Maastrichtenaar gemiddeld nog 114 kg afval per jaar in de restzak stopt? En dat het grootste gedeelte daarvan uit groente-, fruit- en tuinafval (GFT) bestaat? Dat GFT kan weer nuttig gebruikt worden (composteren, vergisten, enzovoort). Behalve GFT kan ook nog ander afval hergebruikt worden. Hergebruik is beter voor het milieu én voor de portemonnee.

Maastricht afvalloos 2030

De gemeenteraad heeft als doel gesteld dat Maastricht in 2030 afvalloos is (#maastrichtafvalloos). Dat wil zeggen dat al het huishoudelijk afval dan gescheiden aangeboden en hergebruikt wordt.

Als eerste stap op weg naar 2030 start de gemeente met deze afvalproef. Samen met buurtbewoners nadenken over het slimmer inzamelen van GFT, luiers en incontinentiemateriaal, textiel en kleine elektrische apparaten, grof huishoudelijk afval. Slimmer wil zeggen: met een zo goed mogelijke mix van gebruiksgemak, milieuwinst, kosten en werkgelegenheid.