Archeologie en Augmented Reality

Onze gemeentelijke archeologen vertellen het verhaal van de Maastrichtse geschiedenis. Zij zoeken daarbij naar andere manieren om burgers en bezoekers van onze stad van archeologische informatie te voorzien. Een nieuwe manier is met smartphones en tablets op ontdekkingstocht gaan door het Romeinse verleden.

Augmented Reality

Een techniek die hier heel goed op aansluit is de zogenaamde Augmented Reality of verrijkte werkelijkheid. In samenwerking met een Oostenrijkse firma is een nieuwe applicatie ontwikkeld die ons leidt door de resten van het Romeins Heiligdom onder Hotel Derlon. De app is gratis te downloaden op de websites van Hotel Derlon (www.derlon.com), Centre Céramique (www.centreceramique.nl), Via Belgica Digitalis (www.viabelgicadigitalis.nl) en VVV Maastricht (www.vvvmaastricht.nl). Het is de bedoeling dat ook andere archeologische locaties op deze manier toegankelijk worden gemaakt.

Romeins Heiligdom hotel Derlon

Het Romeinse heiligdom dat in 1983 bij archeologisch onderzoek werd ontdekt is in de kelder van Hotel Derlon Maastricht aan het Onze Lieve Vrouweplein bewaard. Met de Augmented Reality applicatie kunnen zowel de inwoners van Maastricht als bezoekers met hun smartphone of tablet een reconstructie zien van het heiligdom. Op deze manier maken wij het Maastrichts archeologisch erfgoed toegankelijk voor het publiek.