Op 10 september 2017 vrij op straat tijdens de autoloze zondag/Het Parcours

Sfeerbeeld autoloze zondag

Altijd al willen krijten, picknicken of knikkeren op de Tongersestraat, Calvariestraat of Brusselsestraat? Dan kan dat op 10 september tijdens de autoloze zondag/Het Parcours. Hoe en wat leest u op deze pagina.

Ruim baan voor voetganger

Op zondag 10 september 2017 vindt in de binnenstad, het gebied tussen de singels en een deel van Wyck Het Parcours plaats: de opening van het culturele seizoen. Ook dit jaar wordt Het Parcours weer gecombineerd met een autoloze zondag. Dit betekent dat er op deze dag tussen 11.00 en 19.00 uur geen plaats is voor gemotoriseerd verkeer in het binnenstadgebied en dat er ruim baan wordt gegeven aan de voetgangers en fietsers. Slenteren door de straten, spelende kinderen op straat, genieten van alles wat Het Parcours te bieden heeft.

Schuif ook aan

Om de bezoekers en bewoners van Maastricht te laten genieten van een autoloze zondag zetten wij ontbijttafels klaar in de Wycker Brugstraat en de Maastrichter Heidenstraat. Vanaf 11.00 uur kan iedereen aansluiten, neem je ontbijt mee, breng je kinderen mee en laat ze lekker spelen met allerlei leuke speeldingen!

Leen gratis een fiets!

De hele dag kun je gratis gebruikmaken van Nextbike-fietsen aangeboden door Arriva.

Waarom autoloos?

Wij kiezen er bewust voor om Het Parcours autoloos te maken. Dit niet alleen om Het Parcours (auto)vrij toegankelijk te maken, maar ook om mensen te laten zien dat je de binnenstad ook op andere manieren kunt bereiken dan met de auto. Bewoners en bezoekers ervaren op deze manier ook hoe het is om een middag in een autoloze binnenstad te kunnen genieten van de extra bewegingsvrijheid. Het autoloos zijn van de binnenstad biedt bovendien extra mogelijkheden in de programmering van Het Parcours. En u kunt dus zelf ook iets leuks organiseren. 

#missionzeromaastricht

Maastricht wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Samen met instellingen, bedrijven en inwoners maakt de gemeente werk van energie. Een dag niet autorijden en wel gebruik maken van de fiets, het openbaar vervoer of lopen, zorgt ervoor dat we als stad onze steen bijdragen aan een beter leefklimaat. De gemeente Maastricht kiest ook voor een autoloze zondag zodat bewoners zich bewust blijven van een betere luchtkwaliteit in hun woonomgeving. Op Thuis in Maastricht.nl leest u wat de gemeente én inwoners nog meer doen op het gebied van energie en klimaat.

Veelgestelde vragen

afbeelding kaartje autoloze zondag

In welk gebied vindt de autoloze zondag plaats?

De autoloze zondag vindt plaats in het gebied 'binnen de singels’ en een gedeelte van Wyck. Dus aan de westzijde van de Maas staan afsluitingen bij Calvariestraat, Tongersestraat, Henri Hermanspark, Sint Pieterskade, Graanmarkt, Kleine Gracht, en in Wyck: Wycker Brugstraat, Rechtstraat, Wycker Grachtstraat en Lage Barakken.

Binnen welke tijden vinden de afsluitingen plaats?

Op zondag 10 september tussen 11.00 uur ‘s ochtends en 19.00 uur ’s avonds kunt u het betreffende gebied niet met een motorvoertuig in- of uitrijden. Dus ook geen brommers en snorfietsen! Fietsers mogen wel het gebied in- en/of uitrijden. Bestuurders van E-bikes worden verzocht hun snelheid aan te passen.

Mag ik wel op straat parkeren?

Ja, u kunt uw auto gewoon op straat laten staan. Maar u mag er die dag op de betreffende tijden niet mee rijden. Dus niet het gebied in of uit, maar ook niet binnen het gebied.

Krijg ik als inwoner van de binnenstad een ontheffing?

Nee, er worden geen standaard ontheffingen verstrekt.

Kan ik het gebied dan helemaal niet in- of uitrijden?

U woont in de binnenstad: op zondag 10 september kunt u alleen in zeer dringende gevallen (bijvoorbeeld acute medische noodzaak) met uw auto uw woning bereiken of de binnenstad verlaten. Bij een dergelijke situatie kunt u aan de verkeersregelaar ontheffing vragen. U dient uw snelheid dan aan te passen aan de aanwezige activiteiten in de straten.

Ik heb een parkeervergunning, mag ik dan ergens anders parkeren?

Als u een parkeervergunning heeft in de A-zone en u weet dat u de auto nodig heeft, dan mag u die dag in de B-zone parkeren. Heeft u een abonnement in een Q-Park garage, dan dient u zich te melden bij Q-Park voor een alternatieve parkeerplaats.

Ik wil gebruikmaken van het autoloze gebied voor het uitvoeren van activiteiten, wat moet ik dan doen?

Kleinschalige activiteiten kunt u die dag gewoon uitvoeren, u dient wel de huisregels in acht te nemen! Wilt u een grotere activiteit uitvoeren, dan is het verzoek om deze te melden bij de organisatie van het Parcours op info@remove-meculturamosae.nl.

Wat zijn de huisregels?

  1. open vuur is niet toegestaan – geen barbecue dus;
  2. na afloop ruimt u alles zelf weer op;
  3. geen grote en/of zware objecten op straat;
  4. geen geluidsinstallaties;
  5. hulpdiensten moeten altijd door kunnen rijden.

Wat betekent hulpdiensten moeten altijd door kunnen rijden?

Hulpdiensten, dus brandweer, politie, ambulance, dienen altijd door te kunnen. Op het moment dat een hulpdienst nadert, dient u hier plek voor vrij te maken, dus even aan de kant!

Komen er voor de rest geen auto’s in het gebied?

Alleen in geval van spoed mag een auto het gebied in- en/of uitrijden. Degene die het gebied in- of uitrijdt, wordt verzocht om de snelheid aan de activiteiten op straat aan te passen en extra voorzichtig te zijn.

Ik woon in het autoloze gebied, mag ik gebruikmaken van de Regiotaxi?

We roepen iedereen op om zoveel mogelijk de autoloze tijden te respecteren. Als het echt niet anders kan, mag de Regiotaxi u in het gebied ophalen of thuis brengen.

Rijden de bussen nog naar de binnenstad?

De bussen rijden een iets aangepaste route. De bussen rijden tot aan de halte Boschstraat/Maagdendries en niet meer tot in de binnenstad (Markt).

Meer informatie?

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op via autolozezondag@remove-memaastricht.nl.