Op 11 september picknicken op straat tijdens de autoloze zondag / Het Parcours

Altijd al willen krijten, picknicken of knikkeren op de Tongersestraat, Calvariestraat of Brusselsestraat? Dan kan dat op 11 september tijdens de autoloze zondag/Het Parcours. Hoe en wat leest u op deze pagina.

Ruim baan voor voetganger

Op zondag 11 september 2016 vindt in de binnenstad, het gebied tussen de singels, en een deel van Wyck Het Parcours plaats: de opening van het culturele seizoen. Dit jaar wordt Het Parcours gecombineerd met een autoloze zondag. Dit betekent dat er op deze dag tussen 11.00 en 19.00 uur geen plaats is voor gemotoriseerd verkeer en dat er ruim baan wordt gegeven aan de voetgangers en fietsers. Slenteren door de straten, spelende kinderen op straat, genieten van alles wat Het Parcours te bieden heeft.

Meedoen!

U kunt zelf ook actief zijn. In het autoloze gebied (zie plattegrond) kunt u ook uw activiteit organiseren. Daarvoor geldt dan wel een aantal huisregels:

  • Open vuur is niet toegestaan - geen barbecue dus;
  • Na afloop ruimt u alles zelf weer op;
  • U mag geen grote objecten op straat plaatsen;
  • Mechanisch geluid is niet toegestaan - geen geluidsboxen dus;
  • Hulpdiensten moeten altijd door kunnen rijden.

Als u zich aan deze huisregels houdt, maken we er samen een veilige autoloze zondag van. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen via autolozezondag@remove-memaastricht.nl.

Aanleiding

De gemeente Maastricht kiest voor een autoloze zondag zodat bewoners zich bewust blijven van een betere luchtkwaliteit in hun woonomgeving.

•Plattegrond Autoloze Zondag centrum Maastricht

Veelgestelde vragen

In welk gebied vindt de autoloze zondag plaats?

De autoloze zondag vindt plaats in het gebied “binnen de singels’ en een gedeelte van Wyck. Dus aan de westzijde van de Maas staan afsluitingen bij Calvariestraat, Tongersestraat, Henri Hermanspark, Sint Pieterskade, Graanmarkt, Kleine Gracht, en in Wyck: Wycker Brugstraat, Rechtstraat, Wycker Grachtstraat en Lage Barakken.

Binnen welke tijden vinden de afsluitingen plaats?

Op zondag 11 september tussen 11.00 uur ‘s ochtends en 19.00 uur ’s avonds kunt u het betreffende gebied niet met een motorvoertuig in- of uitrijden. Dus ook geen brommers en snorfietsen! Fietsen mogen wel het gebied in- en/of uitrijden.

Mag ik wel op straat parkeren?

Ja, u kunt uw auto gewoon op straat laten staan. Maar u mag er die dag op de betreffende tijden niet mee rijden. Dus niet het gebied in of uit, maar ook niet binnen het gebied.

Krijg ik net als voorgaande jaren een ontheffing door middel van de bewonersbrief?

Nee, dit jaar wordt de stap gezet van autovrij naar autoloos. Dit betekent dat er geen standaard ontheffing verstrekt wordt.

Kan ik het gebied dan helemaal niet in- of uitrijden?

U woont in de binnenstad: op zondag 11 september kunt u alleen in zeer dringende gevallen (bijv. acute medische noodzaak) met uw auto uw woning bereiken of de binnenstad verlaten. Bij een dergelijke situatie kunt u aan de verkeersregelaar ontheffing vragen. U dient uw snelheid dan aan te passen aan de aanwezige activiteiten in de straten.

Ik heb een parkeervergunning, mag ik dan ergens anders parkeren?

Als u een parkeervergunning heeft in de A-zone en u weet dat u de auto nodig heeft, dan mag u die dag in de B-zone parkeren. Heeft u een abonnement in een Q-Park garage, dan dient u zich te melden bij Q-Park voor een alternatieve parkeerplaats.

Ik wil gebruik maken van het autoloze gebied voor het uitvoeren van activiteiten, wat moet ik dan doen?

Kleinschalige activiteiten kunt u die dag gewoon uitvoeren, u dient wel de huisregels in acht te nemen! Wilt u een grotere activiteit uitvoeren, dan is het verzoek om deze te melden bij de organisatie van het Parcours op info@remove-meparcours.nl.

Wat zijn de huisregels?

  1. open vuur is niet toegestaan – geen barbecue dus;
  2. na afloop ruimt u alles zelf weer op;
  3. u mag geen grote objecten op straat plaatsen;
  4. mechanisch geluid is niet toegestaan – geen geluidsboxen dus;
  5. hulpdiensten moeten ten alle tijden door kunnen rijden.

Wat betekent hulpdiensten moeten altijd door kunnen rijden?

Hulpdiensten, dus brandweer, politie, ambulance, dienen altijd door te kunnen. Op het moment dat een hulpdienst nadert, dient u hier plek voor vrij te maken, dus even aan de kant!

Komen er voor de rest geen auto’s in het gebied?

Alleen in geval van spoed mag een auto het gebied in- en/of uitrijden. Degene die het gebied in- of uitrijdt, wordt verzocht om de snelheid aan de activiteiten op straat aan te passen en extra voorzichtig te zijn.

Ik woon in het autoloze gebied, mag ik gebruik maken van de Regiotaxi?

We roepen iedereen op om zoveel mogelijk de autoloze tijden te respecteren. Als het echt niet anders kan, mag de Regiotaxi u in het gebied ophalen of thuis brengen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie neem dan contact op via autolozezondag@remove-memaastricht.nl.