Het Vrijthof onder stroom

3 september 2018 beginnen we met de aanleg van de stroomvoorziening voor evenement onder het Vrijthof. Aanleiding is een wetwijziging waardoor commerciële partijen niet meer voor die stroomvoorzieningen mogen zorgen. Bovendien krijgen we zo ook de kans ons steentje bij te dragen aan én #missionzeromaastricht én de veiligheid. De werkzaamheden duren tot 2 november 2018. Wat we precies wanneer gaan doen, leest u op deze pagina.

Wat gebeurt er?

Direct na het afbreken van het Preuvenemint gaat het beginnen. Dan wordt er al voor nieuwe elektriciteitsvoeding gezorgd speciaal voor evenementen. Vanaf september worden ondergrondse stroomkabels getrokken en komt er een ondergronds trafo-station bij de in- en uitrit van de parkeergarage.

Wat u ervan merkt?

Wat u er als omwonende van merkt? Als het goed is weinig. Daar is ook op ingezet. Graaf- en herbestratingswerkzaamheden  vinden bijvoorbeeld plaats op werkdagen tussen 7.30 en 18 uur. Plus alle bestaande aansluitingen kunnen gewoon gebruikt worden. De werkzaamheden gebeuren ook in fases om overlast te beperken:

  • Fase 1: aanleg nieuwe voeding Enexis van zijde Sint Janskerk naar zijde in- en uitrit parkeergarage
  • Fase 2: plaatsen ondergronds trafo-station bij de trappenpartij achter de in-en uitrit parkeergarage
  • Fase 3: aanleg ondergrondse stroomkabels zijde terrassen – Museum aan het Vrijthof
  • Fase 4: aanleg ondergrondse stroomkabels zijde Hoofdwacht – Theater aan het Vrijthof

Het plaatsen van het trafo-station met een hijskraan staat gepland in de week van 1 oktober 2018.

Toch overlast?

Ervaart u toch overlast? Dan kunt u dit melden. Online. Via het klachtenformulier.

Waarom we dit doen?

Door een wetswijziging mogen commerciële marktpartijen niet meer voor de stroomvoorziening zorgen. Evenementen op het Vrijthof worden niet gezien als een publieke, maar als een commerciële activiteit. Door nu zelf te zorgen voor een ondergrondse stroomvoorziening, voorkomen we dat er vervuilende dieselaggregaten moeten worden ingezet. Dat sluit ook aan op onze ambitie om klimaatneutraal te zijn. En voorkomen we dat de energiekosten door die aggregaten voor evenementenorganisatoren verachtvoudigen. We sluiten op deze manier ook aan bij actuele veiligheidseisen en we lossen het probleem op van grote bovengrondse stroomkasten die niet passen bij het karakter van een aantal evenementen. Reden genoeg dus.

Vragen?

Heeft u vragen? Stel ze gerust via 088 119 23 00 of ron.winckers@spie.com of via 043 350 40 40 en hans.linders@maastricht.nl.