2015: Een nieuw jaar. Aon de Geng!

Het jaar 2014 is ten einde. Vele zaken passeerden de revue. De koopzondag ontwikkelde zich voorspoedig als nieuwe economische impuls. Het MECC draaide zwarte cijfers en zorgde samen met de vier jaargetijdenkalender (Magisch Maastricht, TEFAF, Cultuurzomer en Château Maestricht) voor een evenwichtige vulling van onze hotels en horecazaken. De gemeentelijke lasten voor het bedrijfsleven werden (en worden ook dit jaar) buiten de inflatie niet verhoogd. 

Het aantal studenten aan de universiteit groeit nog steeds. De A2-werkzaamheden verlopen voorspoedig en de aanbesteding voor de aanpassing van de Noorderbrug loopt. Het programma Maastricht Bereikbaar loopt ten einde. Na spannende onderhandelingen is inmiddels zeker dat het Rijk voor de volgende periode van drie jaren weer vijftien miljoen ter beschikking stelt. Samen met de regionale bijdrage betekent dit dat wij samen met het bedrijfsleven met een totaal budget van dertig miljoen weer drie jaren kunnen werken aan het beter bereikbaar maken van Maastricht. Heerlen, Sittard-Geleen en Stein/Elsloo sluiten met vele bedrijven hierbij aan, wat weer meer kansen creëert. Ook de Brightlands Maastricht Health Campus in Randwyck ontwikkelt zich gestaag. Gerenommeerde onderzoekers en hoogwaardige unieke apparatuur zetten Maastricht op de kaart van de internationale kenniseconomie. 

Maastricht Toppers

In het afgelopen jaar eerden wij onze topondernemers onder de naam Maastricht Toppers. Marcel Mourmans kreeg, zeer verdiend, de Rabobank-oeuvreprijs voor een levenswerk als ondernemer. Weelec ontving de topperprijs als beste starter, Laura Metaal ontving de Arthur Thomaes maakprijs, restaurant Mes Amis kreeg de prijs voor meest gastvrije onderneming en Limburg Filter werd uitgeroepen tot beste kennisbedrijf.

Arthur Thomaes zelf ontving in New York de ‘cradle to cradle innovation award’ 2014. Des te triester werd zijn vertrek bij Mosa ervaren. De emoties van het personeel bij zijn afscheidsreceptie spraken boekdelen. Hoe diep menselijk de relatie tussen werknemers, directie en onderneming kan zijn, bleek hier maar weer eens. Ondernemerschap grijpt ten diepste in op het sociale leven. 

Marcel Knols vertrekt na twaalf vruchtbare jaren bij de VVV naar Holland Casino. Het grote aantal aanwezigen bij zijn afscheidsreceptie en hun affectie gaven aan wat hij in die twaalf jaar heeft betekend. Cor Jongen droeg in 2014 het stokje van voorzitter van het Centrummanagement over. Voor zijn vele en jarenlange verdiensten als vrijwilliger bij o.a. Ondernemers Initiatief Wyck en Centrummanagement werd hij door het stadsbestuur onderscheiden met de Trichter. 

Brand

Triest was dat tegen het eind van het jaar een grote brand meerdere bedrijven in de Beatrixhaven in de as legde. Ons medeleven gaat uit naar de eigenaren van de gebouwen, de eigenaren van de zaken en hun personeel. Op momenten als deze voel je hoe diep menselijk de betrokkenheid bij bedrijven is en hoe groot de afhankelijkheid van ondernemers, personeel en klanten is van bedrijven die voorzien in onze maatschappelijke behoeften en werkgelegenheid. Het is hartverwarmend om te zien met welk een energie en elan de betrokkenen de mouwen weer opstropen.

Ook dit zijn toppers. Wij wensen hun alle succes toe in het nieuwe jaar. 

2015

Het jaar 2015 is nog maar net begonnen, maar we zien al nieuwe uitdagingen en kansen om de Maastrichtse economie nog beter te maken. Eerste aanzetten worden gegeven om de creatieve industrie vorm te geven. Mode- en filmindustrie kunnen nieuwe kansen en perspectieven bieden. Wij zijn voornemens twee miljoen euro te investeren in deze nieuwe loot aan onze economische boom. Tevens investeren wij samen met anderen fors in de opleiding tot ondernemerschap (launch base) en in versterking van de positie van onze call centra door o.a. investeringen in gezamenlijke opleiding. Het voornaamste is echter dat wij, gemeente en ondernemers, ook dit jaar weer de handen in elkaar slaan en samenwerken aan een nog beter economisch klimaat en daarmee aan een nog beter en socialer Maastricht. Mijn handen jeuken. Aon de geng! 

John Aarts,

wethouder economie