23e Jaarvergadering European Association of Archaeologists

Van woensdag 30 augustus tot en met zaterdag 2 september vindt in Maastricht het prestigieuze internationale congres van de European Association of Archaeologists (EAA) plaats.

In het MECC komen er zo’n 2000 archeologen uit de hele wereld bij elkaar, volgen een indrukwekkend programma en kunnen kiezen uit wel 175 sessies. Naast deze sessies is er een maatschappelijk programma dat plaatsvindt in Limburg en in de Euregio. De EAA heeft 2.500 leden uit meer dan 50 landen van alle continenten en is daarmee de op één na grootste archeologische vereniging in de wereld. Het congres is mede tot stand gekomen met steun van de Provincie Limburg.

Maastricht: building bridges

Dit 23e EAA-congres heeft als thema Building Bridges en de Sint Servaasbrug is inspiratie voor het logo en voor het thema. We bouwen niet alleen bruggen in de tijd, maar ook bruggen over rivieren, grenzen en culturen. We kijken dit jaar immers terug op 25 jaar Verdrag van Valetta én op 25 jaar Verdrag van Maastricht: Europe Calling!

Programma voor inwoners en bezoekers van de stad

Tijdens de EAA vinden er op diverse plekken bijeenkomsten, activiteiten en tentoonstellingen plaats. Onderstaand volgt een overzicht.

Op zaterdag 2 en zondag 3 september zijn er gratis activiteiten die zich afspelen rond de Kesselskade.

Romeins patrouilleschip

Op vrijdag, zaterdag en zondag ligt er een replica van een Liburna (Romeins patrouilleschip) aangemeerd bij rederij Stiphout en kun je op dit schip als roeiers ervaren hoe 2000 jaar geleden door de Romeinse marine gepatrouilleerd werd op de Maas. Ervaren roeiers van de Maastrichtse Watersport Club vormen de vaste crew maar 10 personen kunnen extra mee roeien. Vanaf 11 uur tot 17 uur wordt ieder uur een traject geroeid. Wil je hier aan deelnemen stuur dan uiterlijk vrijdag 1 september vóór 12:00 uur een e-mail naar jos.cremers@maastricht.nl  en je krijgt bericht wanneer jij kunt deelnemen.

Voorwaarden voor deelname zijn:

• kunnen zwemmen
  • ouder zijn dan 16 jaar
  • deelname op eigen risico.
  • jongere deelnemers mogen meevaren onder begeleiding van een volwassene (leeftijd 5-16 jaar)
  • zwemvesten voor 5-16 jaar verplicht
  • vol is vol
  • er kunnen 10 roeiers meevaren (1x per uur)

Andere activiteiten

Ook is er een Romeinse haven op de Maasboulevard (naast Stiphout)  ingericht. Hier zijn diverse Romeinse ambachtslieden op zaterdag en zondag aan het werk en zullen soldaten het schip bewaken. Kinderen kunnen zich verkleden als Romein / Romeinse en Romeinse spelletjes doen. In de Taberna (Romeinse kroeg) zijn lekkernijen te proeven uit de 1e eeuw. De Romeinen zullen proberen al uw vragen te beantwoorden.

Pioneers

Eerste ontmoetingen in kunst, natuur en archeologie rondom het ENCI-gebied

U bent van harte uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling ‘PIONEERS’ op vrijdag 1 september 17.30 u. in het RHCL/ het ‘Archief’ te Maastricht.
Locatie: Regionaal Historisch Centrum Limburg, St. Pieterstraat 7, Maastricht.

Opening: Vrijdag 1 september 17.30 u, door Lita Wiggers (directeur RHCL), Gouverneur Theo Bovens en Lex ter Braak, directeur Van Eyck.
Geopend tijdens de openingsuren van het RHCL, toegang gratis, te bezichtigen tot en met 3 november. Meer informatie over Pioneers via:  http://overgangszone.nl/pioneers/

‘PIONEERS’ is een thematentoonstelling ter gelegenheid van de 23ste jaarvergadering van de EAA/ European Association of Archaeologists in Maastricht. De tentoonstelling handelt over de fascinatie voor ontdekken, opgraven en opnieuw laten zien van datgene wat verborgen is. De getoonde kunstwerken maken het verborgene tastbaar en ervaarbaar.

Meet the Pro!

Locatie: Centre Céramique, Stadshal

Tijdstip: vrijdag 1 september van 19:30 uur tot 21:00 uur

Doelgroep: studenten en geïnteresseerde leken

Voertaal: Engels

De aanwezigheid van 2000 archeologen uit de gehele wereld tijdens het EAA-congres geeft de mogelijkheid om gerenommeerde archeologen te vragen om in gesprek te gaan met publiek en met studenten. We hebben Dr. Friedrich Lüth (Berlijn) en prof. Dr. Jos Bazelmans (Amersfoort)  bereid gevonden aan dit evenement deel te nemen. 2 Studenten Archaeological Heritage Management van de UM zullen een korte presentatie van het thema van hun masterscriptie geven en de Pro (‘s) kan daarop reageren en reflecteren. Publiek mag zich dan in de discussie/discours mengen. Tevens zal de première plaatsvinden van een documentairefilm over Romeins Heerlen. Wethouder Jordy Clemens uit Heerlen zal de film introduceren. En uiteraard zullen we ook over deze film van mening wisselen. Daarnaast zal met de Pro(‘s) gediscussieerd worden over de Romeinse dodecaëder uit de expositie Top or Topic: wat is de functie? hoe komen de voorwerpen in onze regio? Wat zeggen dergelijke voorwerpen over ons en onze voorouders?

Aanwijzing Romeinse brug tot rijksmonument

Locatie: het Rondeel in de Maas ter hoogte van Het Bat 7

Tijdstip: zaterdag 2 september van 17:45 uur tot 18:30 uur

Organisator: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; diverse genodigden

Voertaal Engels

De resten van de Romeinse brug op de bodem van de Maas kunnen beschouwd worden als de wieg van Maastricht: zonder die brug was Maastricht nooit Maastricht geworden. De brug is nog steeds onderwerp van archeologisch onderzoek door duikers van Mergor in Mosam uit Cuijck. Door de maatregelen in het kader van de Grensmaas spoelen namelijk steeds meer resten van de brug vrij en eroderen. Een duurzame oplossing daarvoor moet gezocht worden. Een eerste stap is de status van beschermd Rijksmonument. De aanwezigheid van Romeinse militairen en een replica van een Romeins schip zorgen voor een authentieke entourage.