Aangespoelde man te koop

Op donderdag 1 november ontving wethouder Jim Janssen het eerste exemplaar van het boek De aangespoelde man uit handen beeldend kunstenaar Michel Huisman. De aangespoelde man is geschreven bij gelegenheid van de restauratie van De Halfautomatische Troostmachine van Maastricht, het kunstwerk in en rondom de Berenkuil in het Maastrichtse Stadspark.

In februari 2011 werden uit de Berenkuil zes bronzen beelden gestolen. Een paar maanden later werd het beeld van Beer Jo gemolesteerd. Dankzij een gulle sponsor kon de gemeente Maastricht in 2014 opdracht geven tot restauratie. Een behoorlijke klus omdat alle gestolen en vernielde beelden helemaal opnieuw moesten worden gemaakt. En die hele klus is in beeld gebracht.

Het boek gaat niet alleen over de restauratie zelf. Een fors hoofdstuk is gewijd aan de kunstenaar Michel Huisman en zijn oeuvre. Andere hoofdstukken handelen over de geschiedenis van de beeldende kunst in de openbare ruimte in Limburg en Maastricht én over de troostende werking van kunst.

De teksten in het boek zijn geschreven door Joeri Heegstra en Peter Pluymen. Wiel Kusters schreef, speciaal voor dit boek, poëzie. Felix Baumsteiger maakte de foto’s en de vormgeving van het boekwerk lag in handen van Edwin Smet.

De aangespoelde man wordt – dankzij de sponsoring – aangeboden voor een gereduceerde prijs van 15 euro en is vanaf vrijdag 2 november aanstaande te koop bij Boekhandel De Tribune, Kapoenstraat 8-10 in Maastricht.