Accublazers tegen ochtendlawaai in stadscentrum

De gemeente Maastricht gaat vanaf 1 juni in het centrum werken met accublazers in plaats van de huidige benzineblazers om de straten schoon te blazen. Accublazers zijn milieuvriendelijker en minder luidruchtig dan benzineblazers. Omdat medewerkers van Stadsbeheer in het centrum al om 6.00 uur starten met hun werkzaamheden om het stadshart schoon aan de ochtend te laten beginnen, leverde dat regelmatig overlastmeldingen op van bewoners en hoteliers.

Uit geluidsmetingen blijkt dat accublazers 25 dB(A) minder geluid veroorzaken dan de huidige blaasapparaten. Daarbij stoot een benzineblazer CO2 uit, en is een accublazer honderd procent schoon. Reden voor de dienst Stadsbeheer om voor het centrum accublazers aan te schaffen. Wethouder John Aarts (Stadsbeheer) is verheugd dat met die aanschaf een kleine bijdrage wordt geleverd aan de leefbaarheid in het centrum. “En dat op een milieuvriendelijke wijze.”

Voor de buitenwijken worden geen accublazers aangeschaft aangezien het effect daar – vanwege de veelal andere bouwstijl dan in het centrum – minder is. Ook is er in de buitenwijken sprake van een andere soort vervuiling dan in het centrum. Voor sommige afvalsoorten of hoeveelheden afval is een accublazer niet sterk genoeg. Daarom wordt bijvoorbeeld met carnaval en andere grote evenementen ook in het stadscentrum een uitzondering gemaakt. Stadsbeheer zal dan blijven werken met benzineblazers. Om de binnenstad na dergelijke evenementen even snel schoon te krijgen dan nu het geval is, is het hogere vermogen van de benzineblazer hard nodig.