Act for Global Goals Day

In september 2018 heeft de gemeente Maastricht zich aangesloten bij de VNG-campagne Gemeenten4GlobalGoals. Sindsdien mag Maastricht zich officieel Global Goals gemeente noemen. Dit is nu 1 jaar geleden. Reden voor een feest met een interessant programma.

afbeelding Act for Global Goals Day

Global Goals

De Global Goals werden in 2015 aangenomen door 193 landen van de Verenigde Naties. Ook Nederland sloot zicht aan bij de Mondiale Agenda 2030 die een einde moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering en doelen stelt voor de overgang naar een duurzame samenleving. Sinds september 2018 is gemeente Maastricht Global Goals gemeente. De Global Goals campagne is een voortzetting van de millennium-doelen campagne.

Vieren

Mondiaal Maastricht organiseert samen met de gemeente en vele partners in de stad, waaronder UNU-Merit, Universiteit Maastricht, MSM , Hogeschool Zuyd, CNME Maastricht en regio, Stedenband Maastricht-El Rama, Stichting Pimma , UNU-Merit, Universiteit Maastricht, MSM en anderen de Act for Global Goals Day. Met activiteiten in en rondom het stadhuis, in de stad, en op school. Doel is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de Global Goals, om te laten zien wat er al gebeurt in de stad en om samen de handen in elkaar te slaan voor een duurzame toekomst.

Act for Global Goals Conferentie

De Act forGlobal Goals Conferentie in het Stadhuis brengt 100 doeners en denkers van Maastricht en omstreken bij elkaar voor workshops, debatten en werksessies over de Global Goals. De conferentie is gericht op diverse stakeholders (onderwijs en onderzoek, bedrijfsleven, beleidsmakers, jongeren, samenleving). Centrale vragen zijn: wat betekenen de Global Goals voor onze stad? Wat gebeurt er al en hoe kunnen we elkaar gaan versterken?

De conferentie is van 9.00 tot 17.00 uur en bestaat uit 2 delen. ’s Ochtends (9.00 tot 13.00 uur) ligt de nadruk op duurzaam beleid, (jong) leiderschap, ecologie, duurzame mobiliteit en de rol van de samenleving. ’s Middags (14.00 tot 17.00 uur) ligt de focus met name op het bedrijfsleven, innovatie, de klimaatcrisis en onderwijs voor duurzame ontwikkeling. Deelnemen kan ’s ochtends, ’s middags of de hele dag. Iedere werksessie duurt 45 minuten, met een aantal langere sessies.

Er is nadrukkelijk een Engelstalig en een Nederlandstalig programma, waarbij ingezet wordt op het delen van lokale expertise over de Global Goals. Een greep uit sprekers: Peter Klosse (smaakprofessor HMSM), filosoof Govert Derix, Albert Berghof (Blanche Dael), Frank van Eerd (De Bisschopsmolen), Jaap Rieter (MEA Industrie), Simon Gobert (DSM), Marina Nart (SDG consulente uit Zweden, Beyond 2030), Jack Cox (auteur Vlindereconomie en directeur Forza Asset Management) en meer.

Wilt u deelnemen? Meld u dan aan via: https://www.actforglobalgoals.nl/conference. Let op: er zijn slechts 100 plekken beschikbaar!

Global Goals Markt

De Global Goals Markt - onderdeel van de woensdag markt- biedt Maastrichtenaren van alle leeftijden de kans om meer te leren over de Global Goals. Kom een duurzame pannenkoek proeven gemaakt van streekproducten en maak kennis met organisaties die zich reeds inzetten voor de Global Goals.

Global Goals Lessen

CNME Maastricht & Regio heeft, speciaal voor deze dag, een Global Goals les ontwikkeld (17 DOELEN) die ze op 25 september aan 750 leerlingen op 16 scholen gaan verzorgen. Ook wethouder Krabbendam zal een les verzorgen. ’s Middags wordt er tijdens het SDG Forum: Onderwijscafé nagepraat over de ervaringen en bespreken we met aanwezigen waar we naar toe kunnen met  duurzaam onderwijs in Maastricht.

Global Goals film avond

Op 24 september draait in Lumiere Cinema de tweede film van Al Gore, An Inconvenient Sequel, in het kader van de Global Goals Movie Night. Na afloop is er ruimte voor debat en vragen. De avond wordt geleid door Climate Reality Leader Alex Baker-Shelley. Kaartjes kunnen direct via Lumiere worden gekocht.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op www.actforglobalgoals.nl. Vragen? Mail ze naar info@actforglobalgoals.nl.