Actie NIX mee zonder ID van 17 mei tot 1 juni 2018

Van 17 mei tot 1 juni vragen supermarkten, sportkantines, horeca en slijterijen extra aandacht voor NIX18.

Voor de jongeren

Ben je nog geen 18 jaar, dan mag je nog geen alcohol of tabak kopen en gebruiken. NIX18 noemen we dat. Van 17 mei tot 1 juni vragen supermarkten, sportkantines, horeca en slijterijen extra aandacht hiervoor. Ben je tussen de 18 en 25 jaar? Laat dan spontaan je ID-kaart zien bij het afrekenen.

Leeftijd is moeilijk te schatten

De uitbater of caissière is anders verplicht om het aan je te vragen. Het blijft namelijk moeilijk inschatten hoe oud iemand is. Als het vermoeden bestaat dat iemand anders alcohol voor je koopt aan de kassa of bar, dan mag de alcohol niet worden verkocht. Het verbod is er niet voor niets. Het is bewezen dat alcoholgebruik op jongere leeftijd de ontwikkeling van de hersenen kan beschadigen. Daarom is bij wet bepaald dat je geen alcohol mag kopen als je onder de 18 bent.

Zelf ouder van minderjarig kind? Ga in gesprek

Bent u ouder van kinderen in de leeftijd 12 tot 18 jaar? Praat dan met hen over de effecten en gevolgen van alcoholgebruik, ook op vakanties of examenfeestjes. Op www.nix18.nl vindt u meer informatie en filmpjes hoe u in gesprek kunt gaan met uw kind over alcohol.