Automatisch cameratoezicht met kentekenherkenning in Randwyck

Gemeente Maastricht start met ingang van maandag 3 juli 2017 met automatisch cameratoezicht met kentekenherkenning op drie plekken in Randwyck. De inzinkbare palen in Randwyck zijn vervangen door camera’s met kentekenherkenning en geautomatiseerde handhaving. Bestuurders van motorvoertuigen zonder ontheffing ontvangen automatisch een boete als zij de camera’s passeren*. De camera’s staan aan de Johan Willem Beyenlaan, het Endepolsdomein en de Joseph Bechlaan (zie plattegrond).

Proefperiode

John Aarts, wethouder Mobiliteit: “Dit nieuwe systeem is veiliger en gebruiksvriendelijker. Bovendien besparen we fors, zowel op de vervangingsinvestering** als op de jaarlijkse kosten. Randwyck is een gebied waarin veel anderstaligen verblijven, zoals kenniswerkers, congresgangers en internationale studenten. We zorgen dan ook voor adequate bebording waardoor er hierover geen onduidelijkheid kan ontstaan. Daarnaast hanteren we een proefperiode van twee weken, waarin niet direct zal worden beboet, zodat verkeersdeelnemers kunnen wennen aan de nieuwe situatie.”

Kostenbesparing

Met de vervanging kan de gemeente kosten besparen op het beheer en onderhoud. Ook zorgt het weghalen van de inzinkbare palen en bijbehorende verkeersregelinstallaties voor meer comfort bij de ontheffinghouders (taxi’s, bussen en veiligheidsdiensten). Daarnaast kunnen onveilige situaties (zoals aanrijdingen) worden voorkomen.

* Bestuurders van motorvoertuigen die de camera’s zonder ontheffing passeren ontvangen automatisch een boete van € 90,00 plus € 9,00 aan administratiekosten.

**  De kosten voor invoering bedragen € 100.000. De kosten voor de aanschaf van nieuwe inzinkbare palen worden geschat op € 600.000.