Bent u het waard om beroofd te worden?

Via de preventiecampagne 'bent u het waard om beroofd te worden' willen we u bewust maken van de gevaren van straatroven en zakkenrollerij.


Waardevolle spullen

Veel mensen zijn zich niet bewust van de waarde van de spullen die zij op zak hebben: niet alleen smartphones en tablets, maar bijvoorbeeld ook handtassen en sieraden. Zolang men onzorgvuldig omgaat met deze zaken, is het risico om gerold of beroofd te worden groot. Daarom willen we u wijzen op de mogelijkheden om zelf straatroven of zakkenrollerij te voorkomen. 

Straatroven en zakkenrollerij in Maastricht

In Limburg werden in 2013 in totaal 325 straatroven gepleegd. Hiervan vonden er 114 plaats in Maastricht. De impact op slachtoffers van een straatroof is erg groot, omdat het altijd gepaard gaat met een meer of minder mate van geweld of bedreiging. 

In 2013 is er 796 keer aangifte gedaan van zakkenrollerij in het centrum van Maastricht. Ongeveer een derde van de slachtoffers (290) werd gerold in de Horeca. Bovendien vond het merendeel van de gevallen van zakkenrollerij plaats op vrijdag, zaterdag en zondag (600). 

Ook de impact van zakkenrollerij is aanzienlijk: de kans dat het slachtoffer het waardevolle voorwerp terugkrijgt is erg klein. Het verlies van een telefoon of tablet betekent bovendien ook het verlies van contacten, foto’s en andere waardevolle gegevens.
 
Meer informatie vindt u op www.mijnstraatwaarde.nl.