Bestrijding eikenprocessierups

We beginnen dit jaar eerder met het bestrijden van de eikenprocessierups. We verwachten de overlast ook eerder door de hoge temperaturen voor de tijd van het jaar de afgelopen weken. Daardoor springen de eiken eerder uit en is er eerder genoeg voedsel voor de jonge rupsen.

Overlast

De brandharen van de rups kunnen overlast veroorzaken zoals pijnlijke jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of de luchtwegen.

Bestrijding

Naast wegzuigen gebruikt Stadsbeheer een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit product is dodelijk voor de processierups en spaart andere nuttige insecten. Ook voor mensen en dieren heeft dit middel geen nadelige effecten en bijwerkingen. Op plaatsen waar we veel overlast verwachten, worden de eikenbomen behandeld met een spuitkanon achter een tractor. De inzet van het spuitkanon kan enige geluidshinder veroorzaken. 

Uw boom laten behandelen

Voor behandeling komen alleen bomen in aanmerking waarvan de gemeente eigenaar is. Wilt u uw eikenboom laten behandelen? Vraag dit dan bij de tractorchauffeur. De kosten zijn voor uw rekening.  

Zie ook

Bekijk het filmpje over de bestrijding van eikenprocessierupsen op Youtube.