Binnenstad autovrij tijdens Het Parcours

Op zondag 13 september opent Het Parcours het culturele seizoen in Maastricht. In een autovrije binnenstad. De rode loper ligt dus niet alleen uit voor alle kunst en cultuur, maar ook voor sportievelingen die de auto laten staan!

Het Parcours geeft de bezoeker een voorproefje op alle kunst en cultuur die het komende seizoen te bewonderen is in Maastricht. Tussen 12:00 en 19:00 uur, op 30 locaties in de autovrije binnenstad, laten theaters, toneelgezelschappen, musea en andere culturele instellingen zien wat ze het komende jaar te bieden hebben.

Groot deel binnenstad autovrij tussen 12.00 en 17.00 uur

Net als de voorgaande jaren is de binnenstad autovrij. Dit betekent dat auto’s tussen 12.00 en 17.00 uur geen toegang hebben tot de binnenstad. Zowel een gedeelte van het centrum aan de westzijde van de Maas als een gedeelte van Wyck zijn afgesloten. De parkeergarage Q-Park Vrijthof is gedurende dit tijdstip niet bereikbaar voor auto’s. Bezoekers kunnen wel parkeren bij alle overige (Q-Park) parkeerfaciliteiten. Er worden verkeersregelaars ingezet om deze actie te begeleiden.

De gemeente en de Parcoursorganisatie vragen bezoekers dan ook om zoveel als mogelijk met de fiets, het openbaar vervoer of te voet het Parcours te bezoeken. Als mensen toch met de auto komen dan kunnen ze parkeren bij één van de Park + Walk parkeerplaatsen aan de randen van het centrum of gratis te parkeren bij P+R Maastricht Noord en verder te reizen met bus of trein voor 1 euro. Meer informatie over parkeren, bereikbaarheid van de stad en speciale acties om goedkoop en slim naar het Parcours te reizen vindt u op www.maastrichtbereikbaar.nl.

Speciaal voor bezoekers uit Zuid- en Oost Maastricht en het Heuvelland: de weg naar het Parcours begint bij P+W Bonnefanten. Vanaf deze parkeergarage (0,7 km van De Hoge Brug / max. dagtarief €8,-) is een speciaal ‘Parcours’ uitgezet met theatraal vervoer naar het centrum.

Ontdek de fiets!

Fietsers worden tijdens Het Parcours extra verwend. Zij kunnen hun fiets gratis stallen in de  fietsenstalling bij de Boompjes (OLV-wal). Met deze actie wil Maastricht Bereikbaar Maastrichtenaren overhalen de auto te laten staan en op de fiets te stappen. De fietsenstalling Kesselskade is nog altijd tot 1.00 uur geopend. Meer informatie vindt u op www.maastrichtbereikbaar.nl.

Bewoners binnenstad krijgen ontheffing

Bewoners van de binnenstad ontvangen de week voorafgaand aan het Parcours een brief met informatie over de actie. In de brief worden ze opgeroepen om zo veel als mogelijk mee te werken aan de autovrije zondag. Maar wanneer binnenstadbewoners echt gebruik moeten maken van de auto, dan kunnen ze op vertoon van de ontheffing op de brief uiteraard de binnenstad in- en uitrijden.