Birgit Veskioja: eigen praktijk voor internationals

Als startende ondernemer komt er heel wat op je af. Extra lastig is het als je uit het buitenland komt en onbekend bent met alle regels, voorwaarden en voorzieningen. Dat merkte ook Birgit Veskioja, die onlangs haar eigen psychologiepraktijk opende in Maastricht. Met hulp van onder meer het Bedrijfscontactpunt (BCP), het StartersCentrum Limburg en het Holland Expat Centre South (HECS) vond ze haar weg. “Ik was verrast dat er zoveel informatie beschikbaar was.”

Binnenkort rondt Birgit Veskioja haar staatsexamen Nederlands af. De Estse psychologe wil de Nederlandse taal machtig zijn, nu ze heeft besloten om samen met haar partner in Maastricht te blijven wonen. Toch is haar praktijk International Psychologist Veskioja Engelstalig. “Ik richt me op de internationale gemeenschap in de stad”, vertelt Veskioja. “Voor expats en hun gezinnen is vooral het eerste jaar in een nieuwe omgeving moeilijk. Veel mensen voelen zich geïsoleerd, met name de meereizende partners. Zelf begin ik me nu ook pas echt thuis te voelen in Maastricht, terwijl ik er alweer sinds 2015 woon. In mijn praktijk bied ik hulp aan mensen met psychologische en persoonlijke problemen. Ik werk zowel met individuele personen als met gezinnen.”

Vertalen

Bij het opstarten van haar eigen onderneming had Veskioja het voordeel dat haar partner uit Maastricht komt. “Veel informatie op websites is alleen beschikbaar in het Nederlands. Mijn partner kon me helpen met het verzamelen en vertalen ervan. In het begin wilde ik vooral weten hoe het belastingstelsel en de gezondheidszorg in Nederland werkt. Om daar achter te komen, heb ik veel gehad aan het Starterscentrum Limburg. Zij organiseren onder meer meetings en workshops in het Engels. Ook kon ik daar zo  binnenlopen.”

Bovendien werkte Veskioja vanaf het begin op allerlei manieren aan haar netwerk. Daarbij kreeg ze hulp van het Bedrijfscontactpunt Maastricht, dat (startende) ondernemers op weg helpt, en de accountmanager international institutes van de gemeente. “Het was fijn te merken dat de gemeente zo gemakkelijk bereikbaar is. Bij het BCP werd ik ook gewezen op de activiteiten van het Holland Expat Center South (HECS). Ik bezocht een aantal van hun Catch Up-events, waar ik kennismaakte met veel nieuwe mensen en meteen leerde hoe de gemeente werkt.”

Platform

Veskioja was verrast over de grote hoeveelheid informatie die beschikbaar is voor internationals in Maastricht. “Het zou alleen wel fijn zijn als er een platform was waar expats ervaringen kunnen uitwisselen. Er zijn veel losse initiatieven, maar de samenhang is niet altijd duidelijk. Voor expats is het ook belangrijk dat de gemeente in het Engels communiceert, met name op social media. Want in mijn eigen omgeving merk ik dat bijna alle internationals Facebook gebruiken voor al hun vragen, opmerkingen en het delen van tips.”

Inmiddels bestaat de praktijk van Veskioja een jaar en heeft de Estse haar draai gevonden. “Voor mijn sociale netwerk was de hulp van het HECS onmisbaar, voor de praktische informatie over het ondernemerschap heb ik veel gehad aan het BCP en het Starterscentrum. Beetje bij beetje begint mijn bedrijfje nu te groeien.”