Burgemeester Hoes verwelkomt ‘Flame for Peace’

17 september 2014

Woensdag 17 september heeft Burgemeester Hoes de ‘Flame for Peace’ verwelkomd in het Stadhuis van Maastricht.

In zijn welkomstwoord prees Burgemeester Hoes het initiatief en het symbolische karakter van de vredesvlam en -estafette: “Jullie zijn wat Europa nodig heeft en zijn waar we allemaal een voorbeeld aan kunnen nemen.” De lopers van de vredesestafette ‘Flame for Peace’ worden in Maastricht vergezeld door vrijwilligers van Atletiek Maastricht en van de Maastrichtse Watersportclub.

Zondag 21 september, de dag door de Verenigde Naties uitgeroepen als internationale dag van de vrede, bereiken de lopers hun eindbestemming Aken. Burgemeester Hoes benadrukte de goede relatie met die stad en refereerde naar de aanwezigheid van Bürgermeisterin Scheidt bij de Dodenherdenking op 4 mei : “Ik ben er trots op dat Aken deze stap met Maastricht heeft willen zetten. Een eerste stap van een gezamenlijke route voor onze jeugd.”

Flame for Peace

28 juli is de Vredesestafette ‘Flame For Peace’ gestart in Sarejevo ter herinnering aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog op 28 juli 1914 in dezelfde stad. De loop wordt georganiseerd door ‘Aachener Netzwerk für humanitäre Hilfe und interkulturelle Friedensarbeit e.V’.  Deze stichting, onder beschermheerschap van de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz, wil met name voor de jeugd een baken bieden voor het verlangen naar vrede in Europa zodat zij in vrede en vrijheid kunnen bouwen aan een gemeenschappelijke toekomst.

Eerste Wereldoorlog in Maastricht

Nederland bleef neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, toch is de Groote Oorlog niet ongemerkt voorbij gegaan. Daarom staat Maastricht dit jaar stil bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. Een groot aantal culturele instellingen in Maastricht toont aan de hand van diverse exposities, lezingen, film-, theater- en muziekvoorstellingen de impact van de Groote Oorlog, zoals de expositie ‘Onmogelijke neutraliteit’ in het Centre Céramique.

Verder worden ook de Franse vluchtelingen herdacht die tijdens de Eerste Wereldoorlog via Maastricht naar Nederland vluchtten. Hiervoor is in 1926 door prins Hendrik een monument in de St. Pieterstraat onthuld. Woensdag 15 oktober wordt door Burgemeester Hoes en Commissaris van de Koning Bovens in aanwezigheid van de Franse ambassadeur op een plechtige wijze stilgestaan bij deze gebeurtenis.